Auguszta napja van. | 2024.03.29

Ankara és Moszkva határozottan Szíria és Irak területi egységének megőrzése mellett foglal állást

2017-09-29 08:05:33

Ankara és Moszkva továbbra is egyetért Szíria és Irak területi egységének megőrzésében - közölte Recep Tayyip Erdogan török elnök csütörtökön este Ankarában a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel együtt tartott sajtótájékoztatón.

    Kiemelte: mindkét fél elkötelezetten együttműködik a szíriai konfliktus politikai úton történő rendezésében.
    Erdogan az észak-iraki kurdok szeptember 25-i függetlenségi népszavazása kapcsán leszögezte: a referendum Irak alkotmánya és a nemzetközi jog szempontjából illegitim. Hangoztatta: az erbíli vezetés nagy hibát követett el azzal, hogy minden figyelmeztetés ellenére "személyes érdekek és rövid távú célok miatt" megtartotta a népszavazást. Leszögezte: meg kell előzni, hogy az észak-iraki kurd autonóm régió még súlyosabb tévedésekbe essen. 
    A török államfő egyúttal rámutatott: Ankara és Moszkva gazdasági kapcsolatai soha nem voltak még olyan élénkek, mint most. Idén már ötödik alkalommal nyílt lehetősége személyesen találkozni Putyinnal, de gyakran egyeztetnek telefonon is - mondta.
    Az orosz államfő azt hangsúlyozta, hogy a Szíriában kialakítandó biztonsági övezetek a hosszú távú politikai megoldás lehetőségével lendületet adnak a genfi béketárgyalásoknak. Megteremtődtek a szükséges feltételek a polgárháború befejeződéséhez - szögezte le.
    Putyin arra is felhívta a figyelmet, hogy az év első hét hónapjában 30 százalékkal nőtt a az orosz-török kereskedelmi forgalom 2016. azonos időszakához képest, amivel sikerült kompenzálni a tavalyi hiányt. Ezzel párhuzamosan tizenegyszer több, mintegy két és fél millió orosz állampolgár érkezett Törökországba. Az Oroszországba irányuló török export nagyjából 50 százalékkal nőtt - számolt be róla az orosz elnök.
    Putyin csütörtök este érkezett munkalátogatásra a török fővárosba.
    Törökország és Oroszország bár ellentétes oldalon áll a szíriai konfliktusban, az asztanai béketárgyalásokon Iránnal karöltve együttes erőfeszítéseket tesz az arab országban érvényben lévő általános tűzszünet fenntartásáért.
    2015 novemberében Moszkva és Ankara viszonya rövid időre mélypontra jutott, miután a török légierő légtérsértésre hivatkozva lelőtt egy szíriai bevetésen lévő orosz bombázót. A Kreml ezt követően szankciókkal sújtotta Törökországot. A kapcsolatok azután kezdtek helyreállni, hogy Erdogan 2016 júniusában bocsánatot kért az incidensért.