Gedeon napja van. | 2024.03.28

Szijjártó: az Egyesült Államok a második legfontosabb befektető Magyarországon

2017-09-28 13:15:45

Az Egyesült Államok a második legfontosabb befektető Magyarországon és az ország Európai Unión (EU) kívüli első számú exportpiaca - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten, az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) által szervezett harmadik Business Meets Government Summit elnevezésű üzletember-találkozón.

    A külgazdasági és külügyminiszter kiemelte: a világgazdaságban az országok között kiélezett verseny folyik a befektetőkért, ezért is nagyon fontos, hogy a Világgazdasági Fórum (World Economic Forum) friss jelentése szerint Magyarország kilenc hellyel került előrébb a világ országainak versenyképességi rangsorában.
    Szijjártó Péter rámutatott: számos olyan intézkedést hozott a magyar kormány az elmúlt időszakban, amely az ország versenyképességét erősítette, így Magyarországon bevezették Európa legalacsonyabb társasági adóját, emellett a versenyképességet erősítik a kutatás-fejlesztési beruházásokat támogató kormányzati döntések is.
    Szijjártó Péter beszámolt arról, hogy a napokban az Egyesült Államokban sikeres tárgyalásokat folytatott, 31 cég képviselőjével találkozott, és a megbeszéléseken áttekintették a vállalkozások befektetési terveit is.
    A miniszter kiemelte: az Egyesült Államok stratégiai és természetes szövetségese Magyarország, a két ország üzleti együttműködése igazi sikertörténet. Az amerikai befektetések biztonságban tevékenykedhetnek, működhetnek Magyarországon - szögezte le.
    Szijjártó Péter elmondása szerint az amerikai tárgyalásokon is jelezték az üzletemberek, hogy Magyarország gazdasága számára most a legnagyobb kihívást, a fő kérdést a munkaerő-piaci helyzet jelenti. 
    A külgazdasági és külügyminiszter kiemelte: Magyarországon jelenleg már több mint 4,4 millióan dolgoznak, 2010 óta 700 ezer dolgozóval nőtt a foglalkoztatottak száma. Ebből a versenyszférában 500 ezerrel nőtt a foglalkoztatotti létszám. A munkanélküliségi ráta 3,5 százalék, ez egyes közgazdasági megközelítések szerint már teljes foglalkoztatottságnak nevezhető.
    A tárcavezető kitért arra, hogy a kormány újabb és újabb intézkedésekkel igyekszik orvosolni a magyarországi munkaerőgondokat, ennek szellemében zajlik a középiskolai és felsőoktatás átalakítása, a duális képzés elterjesztése, a lakhatási támogatások növelése, módosítása.
    Szijjártó Péter elmondta: az Egyesült Államokban az amerikai üzletemberek figyelmét felhívta arra, hogy az EU-n belül erőteljesen együttműködnek a V4-államok, gazdaságilag erőteljesen fejlődnek, a V4-k együttes exportja a harmadik legjelentősebb az EU-n belül.
    Jelezte: a kormány tervei szerint jövőre újabb versenyképességet erősítő intézkedések lépnek életbe. Például a kormány várhatóan kezdeményezi jövő év elejétől a munkáltatói járulékoknak - az eredeti elképzelésekhez képest mért - további csökkentését, és a lakhatási támogatásokban is újabb kedvező változtatások lesznek. 
    A tárcavezető kiemelte: Budapesten is pénzügyi támogatást adnak majd azoknak a vállalatoknak, amelyek kutatás-fejlesztésen alapuló beruházást hajtanak végre, tekintettel arra, hogy Budapest regionális és európai összehasonlításban is egyre erőteljesebb kutatás-fejlesztési és innovációs központtá válik. Ezért január elsejétől már 25 százalékos készpénz-támogatást nyújtanak az itteni kutatás-fejlesztésen alapuló beruházásoknak - tette hozzá Szijjártó Péter. 
    Emellett országosan nemcsak az új munkahelyeket teremtő beruházások számíthatnak támogatásra, hanem a versenyképességet fenntartó, erősítő beruházásoknak is adhatnak készpénztámogatást. Továbbá az oktatási rendszer megújításával, a munkaerő mobilitásának segítésével, a lakhatási támogatások kiterjesztésével igyekszik a kormány választ adni a munkaerő-problémákra - sorolta a külgazdasági és külügyminiszter.