Auguszta napja van. | 2024.03.29

A francia kormány 57 milliárd eurós beruházási programot indít

2017-09-25 19:25:00

A francia kormány hétfőn bejelentette, hogy elindítja az elnökválasztási kampányban Emmanuel Macron által ígért beruházási programot az elkövetkező öt évre, mintegy 57 milliárd euró értékben. Az állami befektetések elsősorban az energetikai átmenetet, az oktatást és a közszféra digitális átállását támogatják.

    Az Emmanuel Macron választási programját kidolgozó Jean Pisani-Ferry közgazdász elképzelései szerint bemutatott ötéves beruházási csomag célja, hogy a kormány gazdasági, adóügyi és szociális reformjainak hatásait felerősítse - hangsúlyozta Edouard Philippe miniszterelnök a program sajtóbemutatóján.
    "Szeretnék láthatóvá és hatékonnyá tenné a nagy beruházási prioritásainkat" - hívta fel a figyelmet a kormányfő, aki a kampányban ígért 50 milliárd eurónál nagyobb értékű, 57 milliárd eurós csomagot mutatott be. 
    A francia kormány egyik fő feladatának tekinti az energetikai átmenetet, erre 20 milliárd eurót kíván költeni: 9 milliárd euróval az épületek termikus felújítását, míg 7 milliárd euróval a megújuló energiaforrások fejlesztését támogatja a francia állam. A közszféra digitális átállására is 9 milliárd eurót szán a kormány, 15 milliárd euró jut átképzési programokra, valamint 13 milliárd euró az innovációra és kutatásfejlesztésre. 
    A beruházási programból 12 milliárd euró már elindított hitelezés, míg 45 milliárd euró új állami befektetést jelent. A miniszterelnök szerint ezt az összeget a tárcák költségvetéséből fedezik, a minisztériumok ugyanis a megnevezett beruházási kiadásokat fogják előnyben részesíteni, az Európai Beruházási Bank és az állami tulajdonú francia Caisse des dépots pénzintézet rendkívüli hitelezési programjának köszönhetően.