Andrea napja van. | 2024.04.18

Észak-Korea egyelőre saját közvetlen környékét érheti el nukleáris rakétákkal

2017-09-20 20:01:00

Londoni stratégiai elemzők szerint nagyon valószínű, hogy Észak-Korea már képes lenne csapást mérni rakétára szerelt nukleáris töltettel Dél-Koreára, Japánra és a térségben állomásozó amerikai erőkre, de erősen kétséges, hogy van-e ennél hosszabb távú csapásmérő eszköze.

    A legnagyobb londoni politikai-stratégiai kutatóműhely, a Stratégiai Tanulmányok Nemzetközi Intézete (IISS) szerdán ismertetett 300 oldalas idei világjelentésében -  Strategic Survey 2017 - "lélegzetelállító" üteműnek nevezi a ballisztikus rakéták kifejlesztését célzó észak-koreai tesztprogramot és az ezt kísérő provokációkat.
    A ház szakértői szerint a Hvaszong-14 típusú rakéta hatótávolsága meghaladja a 7500 kilométert, és elvileg elérheti az Egyesült Államok nyugati partvidékét egy 650 kilogrammos vagy ennél kisebb töltettel, de a júliusban tesztelt prototípust egyelőre nem a lehető legnagyobb hatótávolság elérésére, hanem tesztcélokra optimalizálták.
    Az IISS tanulmánya szerint azonban egy új tervezésű rakéta, amely elérheti az Egyesült Államok egész területét, akár már az idei év végén, vagy 2018 elején megjelenhet. Észak-Korea elvileg összerakhat két Hvaszong-14-es hajtóművet az eddiginél nagyobb első fokozat meghajtására, és ehhez hozzáépíthet egy második fokozatot egy hajtóművel - fejtegetik a londoni stratégiai kutatóintézet szakértői.
    A ház elemzői valószínűsítik, hogy az interkontinentális ballisztikus rakéták fejlesztése mellett Észak-Korea folytatja a tengeralattjárókról felbocsátható ballisztikus rakéták létrehozását célzó erőfeszítéseit is. Az IISS-tanulmány szerint Észak-Koreának jelenlegi egyetlen tengeralattjáróját még két-három tengeralattjáróval kellene kiegészítenie ahhoz, hogy műveleti szinten is használható tengeri rakétahordozó kapacitása legyen.
    Az intézet megállapítása szerint eredménytelenek maradtak azok az erőfeszítések, amelyeket Kína fejtett ki az észak-koreai rakétafejlesztési program ütemének visszafogására. 
    A tanulmány szerzőinek jóslata szerint Észak-Korea nem is fog belemenni semmilyen fegyverzetellenőrzési megállapodásba mindaddig, amíg Egyesült Államok nem indít útjára egy olyan jelentős diplomáciai kezdeményezést, amely kifejezetten a phenjani kormányzatot állítja középpontjába, ám egy ilyen amerikai kezdeményezés nem tűnik valószínűnek.
    Az IISS szerint az észak-koreai fegyverkezés ütemét más módszerekkel, esetleg a rakétaüzemanyag-források elzárásával lehetne lassítani. Az Észak-Korea által fejlesztett rakéták üzemanyagát az egész világon csak három országban gyártják: az Egyesült Államokban, Oroszországban és Kínában.
    Annak elérése, hogy Észak-Korea ne juthasson hozzá semmilyen forrásból ehhez az üzemanyagfajtához, vagy az üzemanyag dúsítása olyan szennyező adalékanyagokkal, amelyek nem teszik lehetővé felhasználását rakéták hajtóműveiben, komoly mértékben visszavetné az észak-koreai rakétaprogramot - áll a londoni kutatóműhely szerdán bemutatott éves jelentésében.
    Az IISS szerint Észak-Koreának mindemellett elektronikai részegységek importjára is szüksége van, így lehetséges lenne számítógépes vírusokkal vagy egyéb hibaforrásokkal ellátni ezeket az összetevőket.
    Az intézet néhány nappal korábban összeállított egy külön elemzést is, amelyben "nagyon valószínűtlennek" nevezte, hogy a kínai olajszállítások leállítását - amit az Egyesült Államok folyamatosan követel - az észak-koreai gazdaság komolyabban megsínylené.     A IISS szerint Észak-Korea ugyanis valójában nincs rászorulva a kínai olajra, és "nem szükségből, hanem pusztán kényelemből" importál folyékony szénhidrogéneket Kínából, és ha ez az importforrás bezárulna, akkor Észak-Korea szilárd szénhidrogénféléket cseppfolyósítana, ehhez megvan a technológiája, és az ilyen energiahordozókból bőséges készletei is vannak.