Gedeon napja van. | 2024.03.28

Növekvő forgalomban új történelmi csúcson zárta a hetet a BUX

2017-09-17 09:14:00

Növekvő forgalomban új történelmi csúcson zárta a hetet a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX pénteken 38 325,93 ponton állt, ami az előző heti záróértékénél 729,18 ponttal, 1,94 százalékkal magasabb.

    A héten a részvénypiac forgalma 46,75 milliárd forint volt az előző heti 33,71 milliárd forint után, a vezető részvények erősödtek.
    Az Equilor Befektetési Zrt. MTI-hez pénteken eljuttatott tőzsdei elemzése szerint a héten újabb történelmi rekordszintre érkezett a BUX-index, ami ezúttal a Mol remek szereplésének volt köszönhető. A Mol árfolyama a szeptember 25-én esedékes részvényfelaprózás (a névérték nyolcadolásával az ezer forintos részvények helyébe 125 forintos részvények lépnek, amelyekkel szeptember 26-tól lehet kereskedni) előtt igen kedvező mozgást végez, 10 éves csúcsra tudott emelkedni a héten.  
    A Richter árfolyama kismértékben emelkedett a héten, az árfolyam jól láthatóan a június-júliusi, viszonylag meredek csökkenő trendből erősödni tudott augusztusban, és ez folytatódhat a következő hetekben is.
     Jövő héten kedden tart kamatdöntő ülést a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, és várhatóan a három hónapos betéti eszköz felső limitjének további csökkentése mellett valamilyen monetáris lazító intézkedést is bejelentenek majd, így érdemes lehet figyelni a Magyar Telekom árfolyammozgására, hiszen az állampapír-piaci hozamok csökkenése esetén vonzóbb lehet a távközlési vállalat osztalékhozama, így újabb vevők érkezhetnek a piacára - hívja fel a figyelmet az Equilor. 
    Az OTP árfolyama a 10 200 forintos szint felett kezdett oldalazó mozgást végezni, egyelőre nem tudott kilépni a sávjából, de amennyiben a következő hetekben is fennmarad a kedvező nemzetközi befektetői hangulat, tovább emelkedhet a bankpapír árfolyama. 
    A jelentésben az aktuális geopolitikai helyzetet tekintve arról számoltak be, hogy pénteken hajnalban újabb ballisztikus rakétát lőtt ki Észak-Korea, amely átrepült Japán második legnagyobb szigete, Hokkaido felett, majd a Csendes-óceánba csapódott. A piaci szereplők nem igazán reagáltak a sajnálatos eseményre, sem a részvény, sem a devizapiacon nem volt érdemi hatása.  
    A blue chipek közül a héten a legnagyobb mértékben, 4,30 százalékkal a Mol árfolyama emelkedett, a hét utolsó napján 24 510 forinton zárta a kereskedést, a részvények forgalma 11,50 milliárd forint volt. 
    A Magyar Telekom árfolyama 1,26 százalékkal erősödött, pénteken 483 forinton fejezte be a kereskedést, a részvények forgalma meghaladta az 1,89 milliárd forintot a héten.
    Az OTP egy hét alatt 0,73 százalékkal drágult, a hét utolsó napján 10 325 forinton zárta a kereskedést, heti forgalma több mint 18,29 milliárd forint volt.  
    A Richter árfolyama szintén 0,73 százalékkal emelkedett, a kereskedést 6729 forinton zárta pénteken, heti forgalma 7,64 milliárd forint volt.
    A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 2998,12 ponton zárt pénteken, 96,67 ponttal, 3,33 százalékkal emelkedett az előző héthez képest.