Gedeon napja van. | 2024.03.28

Dél-Spanyolországban megnövekedett a migráció

2017-09-16 11:45:00

 

Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő szerint Dél-Spanyolországban nagyon megnövekedett a migráció, a sok migránssal a rendőrök sem nagyon tudnak mit kezdeni.

 

    Az M1 aktuális csatorna szombaton tematikus napot tart az illegális bevándorlásról. A reggeli műsorfolyamban elhangzott: a migráció az elmúlt két évben sem csökkent, csak az útvonal változott.
    Georg Spöttle elmondta, hogy egyre többen érkeznek Algéria és Marokkó felől is, ahol csak rövid szakaszt kell megtenni a tengeren, ezért ezek rossz időben is járható útvonalak. Az utóbbi időben jet-skivel is egyre többen érkeznek a vizeken, s ez - szerinte - azért is meglepő, mert az drága dolog.
    A szakértő úgy látja, Spanyolország tengeri határának megvédésére kell egy jó parti őrség, helikopterekkel, naszádokkal kell segíteni a megfigyelést, és kellenek olyan gyorsreagálású csoportok, akik visszaviszik, illetve visszafordulásra kényszerítik az illegálisan érkezőket. Ezek mellett kellene egy jó "jogi határzár" is - miként Magyarországon -, hogy azokat, akik mégis tiltott határátlépéssel próbálkoznak és elítélik őket, az eljárás nyomán többéves börtönre és utána kitoloncolásra számíthatnak.