Gedeon napja van. | 2024.03.28

Kortárs magyar képzőművészek alkotásai Isztambulban

2017-09-14 10:20:01

Kortárs magyar képzőművészek alkotásaiból nyílik kiállítás csütörtökön este Isztambulban. A Személyes tér című tárlaton huszonöt művész műve látható, az esemény az idei Isztambuli Biennálé társrendezvénye.

    A Magyar Művészeti Akadémia Képzőművészeti Tagozatának kiállítása átfogó körképet nyújt a hazai és határon túli magyar képzőművészeti élet meghatározó művészeinek alkotásaiból. A tárlat helyszíne a Külgazdasági és Külügyminisztérium Balassi Intézet - Isztambuli Magyar Kulturális Központja - tájékoztatta az MMA csütörtökön az MTI-t.
    Mint írták, a megnyitó résztvevőit Fodor Gábor, az isztambuli magyar intézet igazgatója üdvözli, ezt követően megnyitóbeszédet mond Kucsera Tamás Gergely, az MMA főtitkára, utána Heindrich Balázs, Magyarország isztambuli főkonzulja szól a közönséghez. A kiállítást Lajta Gábor Munkácsy Mihály-díjas festőművész, az MMA levelező tagja, a tárlat kurátora ajánlja, a résztvevők lkay Türkoglu Özgür és Sebnem Yüksel performanszát is megtekinthetik.
    A Magyar Művészeti Akadémiának kilenc tagozata van, munkájába bevonja a határainkon túl élő magyar művészeket is, valamint gondoskodik bemutatásukról a hazai és a nemzetközi művészeti életben. Az Akadémia hídépítő szerepet kíván betölteni Kelet és Nyugat, Észak és Dél között - fogalmaz a kommüniké.
    A tárlaton olyan művészek munkái láthatók, akik átérzik e szellemi vállalás felelősségét és mindezt művészetükben is megjelenítik. A kultúrák, civilizációk közötti híd építésének gondolata szorosan kapcsolódik a biennálé idei koncepciójában megfogalmazott elképzeléshez, a jó szomszéd, valamint az otthon és a haza fogalmához is. Az MMA kiállítása, fókuszában a személyes tér megjelenítésével, ezúttal a más kulturális háttérrel rendelkező biennálé-látogatók számára nyújt betekintést kortárs magyar és az övékétől talán eltérő interpretációkba.
    A kiállításon megtekinthetők Szabados Árpád festő- és grafikusművész, Aknay János festőművész, Barabás Márton festőművész, Bukta Imre képzőművész, Csáji Attila festőművész, Elekes Károly festő-, grafikus- és szobrászművész, Farkas Ádám szobrászművész, Filep Sándor festő- és grafikusművész, zenész, Földi Péter festőművész, Jovián György festőművész, Kárpáti Tamás festőművész, Kovács Péter festő- és grafikusművész, Kő Pál szobrászművész, M. Novák András festőművész, Móser Zoltán fotóművész, Szőcs Miklós TUI szobrászművész, Szurcsik József grafikusművész, Ujvárossy László grafikusművész, Vargha Mihály szobrászművész, Veress Sándor László festőművész, Véssey Gábor festőművész, Vinczeffy László festőművész, Stefanovits Péter képzőművész, az MMA rendes tagja, a Képzőművészeti Tagozat vezetője; Lajta Gábor festőművész, valamint Regős István festőművész alkotásai.
    A tárlat november 12-ig látogatható az Isztambuli Magyar Kulturális Központban.