Emma napja van. | 2024.04.19

Két hét múlva kezdődik az OFF-Biennále Budapest

2017-09-12 20:23:00

Mintegy 120 hazai és külföldi művész részvételével csaknem 50 helyszínen zajlik a 2. OFF-Biennále Budapest programja szeptember 29. és november 5. között.

    Mint két éve, az OFF idén sem pályázik magyar állami forrásokra, és kívül marad a magyar állam művészeti intézményein. Az első biennálétól azonban több ponton is különbözik az idei kiadás: kevesebb programmal, de több új, az OFF-Biennáléra létrejött magyar és nemzetközi produkciót mutat majd be, Gaudiopolis 2017 - Az öröm városa címmel - közölték az MTI-vel kedden a szervezők.
    Mint felidézték, Gaudiopolis a 2. világháború végétől 1950-ig létezett gyerekköztársaság, a nevelődés, a játék és a közösségépítés modellértékű kísérlete volt: Sztehlo Gábor evangélikus lelkész árvaházából demokráciamodell lett, ahol a gyerekek alkották meg saját köztársaságuk szabályait.
    Az OFF-Biennále Budapest szinte összes projektje valamiképp a Gaudiopolis által felvetett kérdésekre reflektál. Közösség, felelősség, demokrácia, a romokon való építkezés témáit járja körül, válaszokat keresve a ma krízishelyzeteire, és azt kutatva, ebben mi lehet a művészet, a játék és az öröm szerepe - számoltak be a szervezők.
    A biennále programjai "birtokba veszik" a várost: Tót Endre Öröm-demonstrációja, László Gergely (Tehnica Schweiz), Katarina Sevic utcaszínháza és Manuel Pelmus gyerekekkel előadott performansza a köztéren zajlik majd, de lesznek programok a svábhegyi csillagvizsgálóban, magánlakásokban vagy volt gyárépületekben is, sőt: az OFF-Biennále programjaival lehet majd találkozni Dunaújvárosban, Egerben, Nagykanizsán és Pécsen is.
    A játék és az öröm kulcsfogalmai mellett az OFF-Biennálén bemutatott művek érintik az egyén és közösség együttélésének, a társadalmi felelősségvállalásnak a kérdéseit is.
    A Könyvbarátság című csoportos kiállítás a kultúra hozzáférhetőségének kérdésével foglalkozik, a Forecasting a Broken Past a közösségépítés lehetőségeit és az ehhez kapcsolódó, baloldali fogalomhasználatot, a Léggyár a "társadalmi tudatmódosítás", a manipuláció kérdéseit tematizálja. A Play Utopia című projektben diákok foglalkoznak társadalmi utópiákkal, víziókkal.
    Az Aki bújt, aki nem című keretprogram több projektet is összefog, ebben lesz látható többek között a brit performanszművész, Marvin Gaye Chetwynd gyerekekkel közösen létrehozott előadása vagy a lengyel-iráni/amerikai művészcsoport, a Slavs&Tatars kiállítása. 
    A játékok népe című válogatás többek között az Ex-Artists' Collective (Kaszás Tamás, Loránt Anikó), Johanna Billing, Kokesch Ádám és Eva Kotátková műveit vonultatja fel a Három Holló kávéház most nyíló, kétszintes terében.
    A szervezők hangsúlyozták, hogy idén is erős művészetpedagógiai programmal készülnek. A Gaudiopolis Műhely a biennále öt hete alatt különféle helyszínekre kalauzol vezetett sétákkal, kerékpáros túrákkal, valamint a kiállításokhoz gyerek- és diákprogramokat kapcsol.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
09:19
- Betörte a Trafik üvegét - keresik a miskolci rendőrök
MTI hírfelhasználó