Auguszta napja van. | 2024.03.29

Horvát államfő: Magyarország nem akarja zsarolni Horvátországot

2017-09-12 16:19:43

Magyarország nem  akarja zsarolni Horvátországot azzal, hogy nem támogatja csatlakozását a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez (OECD), és a döntésnek nincs köze Szlovénia hasonló döntéséhez - jelentette ki Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő kedden horvát újságíróknak nyilatkozva Budapesten. A nyilatkozatot az N1 televíziós hírcsatorna egyenesben közvetítette. 

    A horvát elnököt, aki egynapos munkamegbeszélésre érkezett Magyarországra, fogadta Orbán Viktor kormányfő és Áder János államfő. Szavai szerint a magyar miniszterelnök és az államfő biztosította őt arról, hogy "nincs szó zsarolásról, csupán a befektetői környezet védelméről". 
    "Magyarország nem elégedett a Mol-INA-ügyben kialakult helyzettel, habár történtek előrelépések" - magyarázta.
    Grabar-Kitarovic hangsúlyozta: Magyarország csak saját üzleti érdekeit védi, mert az OECD nem politikai, hanem gazdasági szervezet.
    A horvát államfő jelezte, hogy a tárgyalásokról részletesen beszámol Andrej Plenkovic horvát kormányfőnek, és bízik abban, hogy a két ország csendes diplomáciai úton folytatja a kapcsolatok rendezését. 
    "Nagyon fontos volt számomra az elmúlt években, hogy megkönnyítsem a kommunikációt Horvátország és Magyarország között, ezért megjegyeztem magyar barátaimnak, hogy az ilyen helyzetek nem segítenek a nyitott kérdések megoldásában" - hangsúlyozta Grabar-Kitarovic, hozzáfűzve: reméli, hogy a tárgyalások a megbékélés szándékának szellemében folynak majd. 
     A magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) pénteken közölte, hogy Magyarország nem támogatja Horvátország OECD-csatlakozási kérelmét a Mol magyar olajipari vállalat horvátországi beruházása körül kialakult helyzet, valamint a Mol vezetőjével szembeni horvát magatartás miatt.
    Szlovénia ezt megelőzően az EU-tagországok uniós nagyköveteinek ülésén jelentette be, hogy nem támogatja Horvátország OECD-tagságát, válaszul arra, hogy Zágráb nem hajlandó végrehajtani a nemzetközi döntőbíróságnak a szlovén-horvát határvita rendezéséről hozott júniusi ítéletét. Karl Erjavec szlovén külügyminiszter szerint ezzel Horvátország megsérti a jogállamiságot és a nemzetközi jogot. "Ezért nem felel meg az OECD-felvétel követelményeinek" - szögezte le.