Emma napja van. | 2024.04.19

Moszkva: nemzetközi összefogást javasol a jogszabállyal szemben

2017-09-12 13:44:54

Nemzetközi összefogást sürgetett az orosz külügyminisztérium kedden az ukrán oktatási törvénnyel szemben, amely a tárca szerint egyszerre sérti Ukrajna több millió oroszajkú állampolgárának érdekeit, az ukrán alkotmányt és Kijev nemzetközi kötelezettségvállalásait.

    "Noha a törvény nem tesz említést az orosz nyelvről, nyilvánvaló, hogy a jelenlegi ukrán törvényalkotók fő célja Ukrajna több millió oroszajkú lakosa érdekeinek elnyomása és egy egyetlen etnikumra szabott nyelvrendszer bevezetése egy soknemzetiségű államban" - hangzott az orosz diplomáciai tárca kedden publikált állásfoglalása.
    A dokumentum rámutatott: a lépésben Oroszország a Majdanon (a kijevi Majdan-téren) létrejött hatalom arra irányuló kísérletét látja, hogy teljes mértékben elukránosítsa az oktatási teret az országban, ami ellentétben áll mind az ukrán alkotmánnyal, mind pedig Kijevnek a humanitárius ügyekben tett nemzetközi kötelezettségvállalásaival.
    A moszkvai minisztérium kitért rá, hogy a törvényt élesen bírálta a magyar, lengyel és a román kormány, valamint Igor Dodon moldovai elnök is. Moszkva ezzel kapcsolatban közös fellépést szorgalmazott.
    "Meggyőződésünk, hogy kollektív erőfeszítésekre van szükség, egyebek között a nemzetközi szervezetek fórumain annak érdekében, hogy fel lehessen lépni az ukrán hatalmi szervek általános emberi jogi normákat sértő politikájával szemben" - hangzott az állásfoglalás.