Gedeon napja van. | 2024.03.28

Langerné: a felzárkóztatás fontos terepe a nyelv

2017-09-12 11:03:23

A társadalmi felzárkóztatás fontos területeként beszélt a nyelvről az Emberi Erőforrások Minisztériumának társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára a Magyar Nyelvstratégiai Intézet keddi budapesti konferenciáján.

    Langerné Victor Katalin hangsúlyozta: ez az egyik legkézenfekvőbb, már kisgyermekkortól megadható segítség, hogy mindenki megfelelően ki tudja fejezni magát. Hozzátette, a nyelvi esélyvesztés fogalma még nem épült be kellő mértékben a köztudatba és a szakpolitikákba.
    Hangsúlyozta: az esélyek szempontjából ma nem mindegy, hogy hol jön valaki a világra, a kormány célja pedig az, hogy "ez mindegy legyen". 
    Utalt arra, hogy a kormányzat számos programot indított ennek érdekében, példaként említve, hogy ma már 31 járásban 113 helyen működik a Biztos Kezdet gyermekházak programja, amelynek az a célja, hogy a szülők és a gyermek bevonásával előzze meg a hátrányok kialakulását.
    A közvélemény elfogadta, érti azt, hogy a kora gyermekkori fejlesztés egy befektetés és az egész társadalom számára - hangsúlyozta a helyettes államtitkár.
    Kozma Imre atya, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnöke, a Nyelvünkben otthon? - Esélyt mindenkinek címmel megrendezett konferencia fővédnöke azt emelte ki: összefügg a nyelv- és a nemzetstratégia, utóbbi eleme - a nemzeti önrendelkezés mellett - az előbbi.
    A nyelvstratégia elemei között az elsajátítás és a művelés mellett a nyelv presztízsének megőrzését nevezte, kijelentve, "a Kárpát-medencében a magyar nyelv meg kell, hogy maradjon, mint anyanyelv, különben a jövőt lezárhatjuk", hangsúlyozva, hogy a nyelvművelést "nem lehet a civil szféra világában hagyni vagy oda utalni", különösen a határon túli magyar közösségek esetében.
    Tóth Attila, a Magyar Nyelvstratégiai Intézet igazgatója arról beszélt: az általa néhány hónapja irányított intézet munkája "akkor lehet sikeres, ha a közgondolkodás részévé válik", ezért is igyekeznek minden érintett szakterületet megszólítani, legyen szó a tudományról vagy az államigazgatásról.