Auguszta napja van. | 2024.03.29

Időjárás-jelentés

2017-09-10 21:01:00

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

    Időjárási helyzet Európában
    ---------------------------
    Európa időjárási képét egy Skandináviától az Alpokon keresztül egészen a Földközi-tenger nyugati medencéjéig húzódó frontrendszer szeli ketté. A fronttól nyugatra, északnyugatra változóan felhős, többnyire hűvös az idő, de alacsony a hőmérséklet a front mentén is a borult égnek és a csapadéknak köszönhetően. Az Alpok országaiban helyenként 15 fokig sem emelkedik délutánra a hőmérséklet, és hideg van a front északi szakaszán Svédország északi felén, ahol 10 fok alatti maximum is előfordul. Barátságtalan az idő Oroszország északi részén is, ugyanis az ott örvénylő ciklon hideg levegőt szállít a térség fölé. Az említett fronttól keletre, délkeletre viszont a nyarat idézi az időjárás, a Balkán-félsziget keleti felén, az Égei-tenger környezetében 30 fok fölé melegszik a levegő. A Kárpát-medence időjárását hétfőn még a front előtti meleg levegő alakítja, a front közelsége az esti óráktól okozhat már több helyen záport, zivatart.
    
    Várható időjárás az ország területére hétfő estig
    -------------------------------------------------
    Kezdetben inkább csak a Nyugat-Dunántúlon lehetnek felhősebb körzetek, ott helyenként zápor, északnyugaton kis eséllyel zivatar is kialakulhat, de éjszaka már a középső területeken is több lehet a felhő. Hétfőn a változó felhőzet mellett még több órára kisüt a nap, erőteljesebb felhőzetnövekedésre késő délután, este nyugat, délnyugat felől számíthatunk. Eleinte néhol - főként nyugaton -, kora estétől egyre több helyen zápor, zivatar is várható. A déli, délkeleti szél napközben megélénkül, hétfőn többfelé megerősödik, majd estétől a szél a Dunántúlon északnyugatira fordul, és viharossá fokozódik. Szélerősödés zivatar környezetében is lehet.
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13 és 19 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 27 és 32 fok között valószínű.