Andrea napja van. | 2024.04.18

Csökkent Németország külkereskedelmi többlete júliusban

2017-09-08 10:59:00

Csökkent Németország külkereskedelmi többlete júliusban, miután az export a vártnál kisebb mértékben, ráadásul az importénál jóval szerényebb ütemben bővült. 

    A német statisztikai hivatal (Destatis) pénteken közzétett előzetes adatai szerint júliusban az előző hónaphoz képest, szezonális és naptári hatással kiigazítva, a kivitel értéke 0,2 százalékkal, 105,2 milliárd euróra, míg a behozatalé 2,2 százalékkal, 85,6 milliárd euróra nőtt. A kereskedelmi mérleg többlete 19,5 milliárd eurót tett ki, szemben az elemzők által várt 20,3 milliárd, illetve a júniusban elért 21,2 milliárd eurós szufficittel. 
    Elemzők arra számítottak, hogy az export értéke 1,25 százalékkal, az importé pedig 2,8 százalékkal emelkedett júliusban, miután júniusban a kivitel értéke 2,7 százalékkal, a behozatalé pedig 4,4 százalékkal csökkent. 
    A kiigazítatlan adatok szerint az idei év hetedik hónapjában Németország exportja 103,7 milliárd eurót, importja pedig 84,2 milliárd eurót tett ki. Tavaly júliushoz képest az export értéke 8,0 százalékkal, a behozatalé pedig 9,4 százalékkal nőtt. A kereskedelmi mérleg 19,5 milliárd eurós többlettel zárt, míg egy évvel korábban 19,1 milliárd euró volt a szufficit.
    A folyó fizetési mérleg egyenlege 19,4 milliárd eurós többletet mutatott júliusban az előző havi 25,0 milliárd euró után. Tavaly júliusban 18,3 milliárd eurót tett ki a többlet.
    Az idei első hét hónap végén a német külkereskedelmi mérleg aktívuma 141,8 milliárd eurót tett ki, a folyó fizetési mérlegben pedig 141 milliárd eurós többlet alakult ki.
    Az Ifo müncheni gazdaságkutató intézet egy nappal korábban, csütörtökön közzétett előrejelzése szerint az idén is várhatóan Németország könyvelheti el a világon a legnagyobb fizetési mérleg aktívumot, elsősorban a hatalmas kereskedelmi többletnek köszönhetően.
    A Nemzetközi Valutaalap és az Európai Bizottság évek óta sürgeti Németországot, hogy a belföldi kereslet és az import növelésével segítsen enyhíteni a globális egyensúlyhiányokat, és bírálja Berlint Donald Trump amerikai elnök is.
    A német kormány ezzel szemben azt állítja, hogy a német gazdaság motorja már nem az export, hanem a belső kereslet és az állami költekezés.