Andrea napja van. | 2024.04.18

Iposz: a kézművesek támogatása növelné a gazdasági stabilitást

2017-09-07 12:46:26

A magyar gazdaság stabilitását növelné hosszú távon, ha a családi és mikro vállalkozások több támogatást kapnának - mondta Németh László, az Ipartestületek Országos Szövetsége (Iposz) elnöke csütörtökön a Magyar Kézművesség Napja ünnepségen, Budapesten.

    Kiemelte, a szövetség szerint a kisiparosoknak is legalább akkora figyelmet, támogatást kellene kapniuk, mint amilyen nagyságrendet a gazdaságban képviselnek, és a támogatások eljuttatásában nagyobb szerepet kellene adni a kamarai rendszer mellett a vállalkozások által önkéntesen létrehozott szervezeteknek.
    Németh László rámutatott arra, hogy sok olyan adóintézkedés történt, amely könnyítette a kisvállalkozások helyzetét. Ugyanakkor jó néhány olyan rendelet, előírás is született, amelyek figyelmen kívül hagyták az európai kisvállalkozói törvény jelmondatát, azt, hogy gondolkozz először kicsiben.
    Az Iposz elnöke úgy értékelte, a gazdaság digitalizációjának, az ipar 4.0, az informatikai társadalom kihívásának a kisvállalkozásoknak is eleget kell tenniük, ugyanakkor az automatizálódó nagyipar nem fog több munkahelyet teremteni, ezért szükség van a kisvállalkozásokra, hiszen minden modern eszközt meg kell javítani, a településeken lakossági szolgáltatást kell nyújtani.
    Németh László kijelentette, a kézműipart európai szinten is a növekvő szakemberhiány jellemzi, az iparos szakmunkát tanuló fiatalok aránya csökken, a gyakorlati képzőhelyek hiányoznak. Szerinte a kisvállalkozásokat jobban ösztönözni kellene az ipari tanulók fogadására, oktatására.
    A Magyar Kézművesség Napján az Iposz köszöntötte és kitüntette az érdekképviselet munkáját segítő szakembereket, köztük 90 éves születésnapja alkalmából Kurucz Zsigmond budapesti műszerészt, az Iposz örökös tiszteletbeli elnökét, aki nemrégiben Varga Mihály minisztertől vette át a Magyar Érdemrend Tiszti Keresztje állami kitüntetést.