Gedeon napja van. | 2024.03.28

Kreml: Trump nem hívta meg Putyint az ENSZ reformjáról szóló csúcstalálkozóra

2017-09-07 11:08:54

Nem kapott meghívást Vlagyimir Putyin orosz elnök amerikai hivatali partnerétől, Donald Trumptól arra a New York-i csúcstalálkozóra, amelynek részvevői az ENSZ reformját fogják megvitatni - közölte Jurij Usakov, az orosz elnök külpolitikai tanácsadója a vlagyivosztoki Keleti Gazdasági Fórumon.

    Sajtójelentések szerint Trump az ENSZ-közgyűlés általános vitája kezdetének előestéjére hívott össze egy ilyen tanácskozást New Yorkba. A Reuters úgy értesült, hogy az eseményre azok a vezetők kaptak meghívást, akik aláírtak egy tíz pontból álló nyilatkozatot, amely arra szólítja fel António Guterres főtitkárt, hogy fogjon bele a világszervezet "hatékony és célszerű megreformálásába". 
    Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője korábban közölte, hogy Putyin idén nem vesz részt a Közgyűlés munkájában. A 72. ülésszak általános vitája idén szeptember 19-én kezdődik Guterres beszédével, Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter elnöklete alatt. Trump először szólal majd fel az ENSZ-ben. 
    Az előzetes tervek szerint az Oroszországot képviselő Szergej Lavrov orosz külügyminiszter 21-én mondja majd el beszédét.