Auguszta napja van. | 2024.03.29

Rétvári: csaknem egymilliárd maradt a diákok zsebében a felsőoktatási felvételi alapdíjának eltörlésével

2017-09-06 14:20:00

A közigazgatási rezsicsökkentés keretében a felsőoktatási felvételi alapdíját is eltörölték sok egyéb eljárásé mellett, ennek köszönhetően csaknem egymilliárd forint maradt a diákok zsebében - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a Magyar Időknek.

    A lap szerdai számában olvasható cikkben Rétvári Bence ismertette, hogy a kilencezer forintos alapdíjat tavaly törölték el, így azt már két éve nem kell kifizetniük a felvételizőknek.
    Hangsúlyozta: az intézkedés anyagilag tehermentesíti a diákokat és családjukat, valamint még inkább ösztönzi a továbbtanulást.
    Az ingyenes felvételi eljárás is segít abban, hogy ne legyen anyagi akadálya a valóban jó teljesítményű érettségizők egyetemi felvételi jelentkezésének, és csak a tudás számítson a továbbtanuláskor - tette hozzá az államtitkár.
    Rétvári Bence kiemelte, hogy a díj eltörlése minden tavalyi és idei felvételizőt érintett, az intézkedésnek köszönhetően az elmúlt években 952 millió forintot takarítottak meg a felsőoktatásba jelentkezők.
    Megjegyezte, bár a felvételi kérelmet legfeljebb hat helyre lehet beadni, a statisztikák szerint nem jellemző, hogy a diákok további szakokat jelölnek meg: 2014 óta átlagosan 3,3-3,4 helyre jelentkeztek. Azt mondta, a kiegészítő díjat csak azoknak a felvételizőknek kell kifizetniük, akik az átlagosnál több helyet írtak be.
    A hallgatók képzésének egyre színvonalasabbá és versenyképesebbé tétele érdekében a kormány jövőre 37 milliárd forint többletforrást biztosít az egyetemeknek és a főiskoláknak. Ebből 15 milliárdot fordíthatnak kutatás-fejlesztésre, ami korábban nem látott kutatási lehetőséget teremt - nyilatkozta a lapnak Rétvári Bence.