Gedeon napja van. | 2024.03.28

Minden tizedik ötvenéves brit férfinak tíz évvel idősebb a szíve 

2017-09-05 10:58:12

Minden tizedik ötvenéves brit férfinak tíz évvel idősebb a szíve a valóságos koránál, ami megnöveli a végzetes szívroham vagy az agyi érkatasztrófa kockázatát - állapította meg az Angol Közegészségügyi Szolgálat (PHE) hétfőn közzétett jelentésében, melyet a BBC hírportálja ismertetett.

    Csupán szeptemberben a becslések szerint 7400 ember halálát okozza majd szívbetegség vagy agyvérzés Angliában. A PHE elemzése 1,2 millió ember megkérdezésével készült, a tesztben a szív biológiai korát vizsgálták. A résztvevők között 33 ezer 50 éves férfi volt.
    A szív megbetegedése a férfiak körében vezető, a nőknél a második leggyakoribb halálok. A szívbetegség miatti halálozások negyede érinti a 75 éven aluliakat, ám ezek a korai halálozások zömmel elkerülhetők lennének.
    "A szív- és érrendszeri kockázatok kezelését nem szabad idősebb korra hagyni" - figyelmeztetett Jamie Waterall, a PHE illetékes vezetője.
    A PHE jelentése szerint a felmérésben résztvevők mintegy fele nem volt tisztában vele, hogy rendben van-e a vérnyomása. Nagy-Britanniában jelenleg a becslések szerint 5,6 millió ember él magas vérnyomással úgy, hogy nem is tud róla.
    Ez a tény Mike Knapton, a Brit Szívalapítvány (BHF) orvosigazgatója szerint is "rendkívül aggasztó", hiszen a csöndben kifejlődő betegség kezelés nélkül halálos kimenetelű lehet.
    A PHE arra bíztatja a felnőtt lakosságot, hogy a honlapján közzétett háromperces tesz kitöltésével mérje fel saját egészségügyi kockázatát. A szív korát megállapító teszt (Hearth Age Test) egyik újítása, hogy a kockázat felmérése után a legközelebbi vérnyomásmérő állomáshoz küldi a résztvevőt.
    A BBC News által ismertetett jelentés szerint a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében a dohányzás elhagyása, a mozgás, a testsúly kordában tartása, a rostokban gazdag étrend, a telített zsírok fogyasztásának csökkentése, a napi ötszöri gyümölcs- és zöldségfogyasztás, a sóbevitel csökkentése, a halak fogyasztása, az alkoholfogyasztás mérséklése és általában a tudatos táplálkozás segíthet.