Csongor napja van. | 2024.04.16

Rekordütemben bővült a cseh gazdaság a második negyedévben

2017-09-01 12:12:00

Rekordütemben bővült Csehország gazdasága a második negyedévben, a növekedést a belső és a külső kereslet élénkülése hajtotta.

    A cseh statisztikai hivatal pénteken kiadott második becslésében egyaránt 0,2 százalékponttal módosította felfelé a negyedéves és az éves összevetésű GDP-növekedés előzetes adatát is.
    Az adatok szélesebb körére támaszkodó második becslés szerint április-júniusban 2,5 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék (GDP) negyedéves szinten, míg az egy évvel korábbihoz képest 4,7 százalékos volt a növekedés. Bővült az export, a munkanélküliségi ráta minden európai uniós országénál alacsonyabb, erősödött a háztartások fogyasztása és növekedésnek indultak a befektetések.
    A gazdasági körülmények alakulása azt eredményezte, hogy az uniós központi bankok közül fél évtizeden belül elsőként a cseh jegybank augusztus elején 0,05 százalékról 0,25 százalékra, emelte az alapkamatot. Elemzők arra számítanak, hogy a cseh jegybank idén legalább még egyszer kamatemelést hajt végre.
    A központi bank áprilisban hagyott fel a 27 koronás euróárfolyam-küszöb megvédése melletti elkötelezettség politikájával, amelyet még 2013-ban vezetett be a deflációs nyomás enyhítése és a 2 százalékos jegybanki inflációs cél elérése érdekében. A korona árfolyama azóta fokozatosan erősödött. Pénteken egy euróért 26,08 koronát kellett adni a nemzetközi bankközi devizapiacon, nagyjából 4,5 százalékot erősödött a cseh deviza tavasz óta.