Auguszta napja van. | 2024.03.29

Mogherini: Phenjan megszegte nemzetközi kötelességeit

2017-08-29 14:35:22

Észak-Korea újabb ballisztikus rakétakilövése nemzetközi kötelezettségeinek teljes megsértését jelenti - jelentette ki Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője kedden.

    A főképviselő arra emlékeztetett, hogy amint azt az ENSZ Biztonsági Tanácsának több határozata is kimondja, az ilyen tevékenység komoly veszélyt jelent a nemzetközi béke és biztonság szempontjából.
    Aláhúzta, ahogy az Európai Unió külügyminiszterei nemrégiben hangsúlyozták, Észak-Koreának haladéktalanul és feltételek nélkül eleget kell tennie az összes vonatkozó biztonsági tanácsi határozat szerinti kötelezettségeinek, és tartózkodnia kell minden további provokatív intézkedéstől, amely növelheti a térségi, valamint a globális feszültségeket.
    Phenjannak hiteles és előremutató párbeszédet kell folytatnia a feszültség megszüntetése és a Koreai-félsziget teljes, ellenőrizhető és visszafordíthatatlan nukleáris leszerelése, valamint az ENSZ összes vonatkozó határozatának teljes körű végrehajtása érdekében. Az Európai Unió kész támogatni egy ilyen folyamatot a kulcsfontosságú partnerekkel folytatott konzultációk során - tette hozzá.
    Kijelentette, az unió teljes mértékben támogatja az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülésének összehívását. A nemzetközi közösség egységessége e kihívás kezelésében elengedhetetlen - húzta alá. Az Európai Unió az ENSZ Biztonsági Tanácsával és a kulcsfontosságú partnerekkel folytatott konzultációja során mérlegelni fogja a szükséges válaszlépéseket - emelte ki Mogherini.
    Észak-Korea ballisztikus rakétát bocsátott fel kedden reggel, amely átrepült Japán északkeleti része felett, és a Csendes-óceánba csapódott.
    Szakértők szerint a rakéta közepes hatótávolságú volt, típusa Hvaszong-12. Az észak-koreai vezető, Kim Dzsong Un a hónap elején kilátásba helyezte, hogy rakétatámadást intéz a csendes-óceáni amerikai sziget, Guam és az ottani légitámaszpont ellen. A fenyegetés szerint Phenjan négy ilyen típusú rakétát használt volna. Sajtóértesülések szerint a rakéta típusa és a pályája nyilvánvalóan azt hivatott demonstrálni, hogy Phenjan képes beváltani fenyegetését Guamot illetően, noha a sziget mintegy 700 kilométerre van a rakéta becsapódásának helyétől.