Auguszta napja van. | 2024.03.29

Nyomravezetői díjat ajánlott fel Sopron a balfi rongálás ügyében

2017-08-29 13:49:51

Kétszázezer forint nyomravezetői díjat ajánlott fel a soproni önkormányzat annak, aki érdemi információval tudja segíteni a rendőrség munkáját a balfi nemzeti emlékhely szoboregyüttesének megrongálásáról - tájékoztatta az önkormányzat kedden az MTI-t.

    Hozzátették, hogy az önkormányzat részt vesz a szoborcsoport helyreállításában. 
    A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság hétfőn közölte: augusztus 25-én kaptak lakossági bejelentést arról, hogy a szoboregyüttes három kőtáblája összetört. Az ügyben ismeretlen tettes ellen, rongálás miatt nyomoznak. 
    A Miniszterelnökség hétfői közleménye szerint pedig a kormány mélyen elítéli a rongálást, és együtt érez a magyar határvidék egykori munkatáboraiban meggyilkolt zsidó kényszermunkások és más foglyok hozzátartozóival, valamint az emlékhely alkotóival. 
    Az emlékhelyet 2008-ban avatták fel a meggyilkolt zsidó munkaszolgálatosok emlékére. Az emlékmű Kutas László szobrászművész és Winkler Barna építész tervei alapján készült. A temetődomb oldalába süllyedő, emberalakot formázó márványlapok az erőltetett menetet szimbolizálják.
    Balfot 1944-ben német alakulatok szállták meg. A faluban alakították ki a soproni járás egyik legnagyobb munkaszolgálatos táborát. Ott halt meg Szerb Antal irodalomtörténész, író, Sárközi György költő és Halász Gábor esztéta is.