Gedeon napja van. | 2024.03.28

Pszichológiai kezelés alatt is állt a brüsszeli késelő

2017-08-29 11:02:48

Munkahelyi agresszió miatt egy ideig pszichológiai kezelés alatt állt az a szomáliai származású férfi, aki pénteken késsel katonákra támadt - közölte a La Libre Belgique című belga napilap kedden.

    A napilap információi szerint a Belgium kelet-flandriai régiójában található Eeklo városban hegesztőként dolgozó férfi idén áprilisban ismeretlen okból csavarhúzóval rátámadt munkatársaira. A harmincéves, 2015 óta belga állampolgársággal rendelkező támadót előállították, majd - mivel azt is képzelte, hogy sorozatosan zaklatják és még hetedik emeleti lakásán is megfigyelik - két és fél hétig pszichiátriai megfigyelés alá helyezték, hiába tiltakozott ez ellen.
    Norbert Demeulenaere, a támadó korábbi ügyvédje szerint radikalizálódásának nem voltak jelei, de pszichológiai problémái hozzájárulhattak ahhoz, hogy rátámadt a Brüsszelben járőröző katonákra.
    A férfi péntek este a főváros központjában rontott rá három járőrre, miközben azt kiabálta, hogy "Allah akbar!". A katonák meglőtték, és kórházba szállítása után belehalt sebeibe.
    A Brüsszeltől mintegy 100 kilométerre északnyugatra található Bruges-ben bejelentett lakcímmel rendelkező elkövetőnél egy lőfegyverutánzatot találtak és két példányt az iszlám vallás szent könyvéből, a Koránból. 
    Nem szerepelt a hatóságok terrorizmussal összefüggésben összeállított listáján, de akcióját terrortámadásnak nyilvánították. Az Iszlám Állam terrorszervezet később bejelentette, hogy a késelő az ő "katonája" volt.