Gedeon napja van. | 2024.03.28

Rendkívüli károkat okoztak az erdőtüzek Spanyolországban augusztus közepéig

2017-08-28 18:42:06

Az elmúlt öt évben nem okozott annyi kárt erdőtűz Spanyolországban augusztus közepéig mint idén - derült ki a spanyol agrárügyi, halászati, környezetvédelmi és élelmezési minisztérium (Mapama) internetes oldalán közzétett adatokból.

    A jelentés szerint augusztus 13-ig a dél-európai országban több mint 75 ezer hektáron pusztított erdőtűz. Nagynak számító, azaz több mint 500 hektár meghaladó tűzeset pedig 15 volt.
    Összehasonlításként a tárca felidézte, hogy tavaly tíz, tavaly előtt tizenhárom nagy tűzzel kellett megküzdeniük augusztus közepéig.
    Tűzesetek szempontjából a 2012-es év volt az elmúlt évtized legrosszabb éve: 30 nagy erdőtűz tombolt, 166 ezer hektárnyi zöldterületet elpusztítva.
    Idén eddig a legtöbb dolga Galíciában volt a tűzoltóknak az erdőtüzekkel, majd Asztúriában és Kantábriában.
    A minisztérium tájékoztatása szerint megelőzésre és oltásra ebben az évben 85 millió eurót (26 milliárd forint) költenek.
    A tárca összesítésében még nem szerepel az idei eddigi legnagyobb erdőtűz, amelyet alig egy napja sikerült eloltani a Kasztília és Leónban található La Cabrera környékén, ahol mintegy nyolcezer hektárnyi terület vált a lángok martalékává.
    A spanyol minisztérium szerint az erdőtüzek 95 százalékát emberi gondatlanság okozza, így azok valójában elkerülhetők lennének.
    Az Ibériai-félszigeten a nyári időszakban fokozott az erdőtüzek veszélye, júniusban, a Portugáliában pusztító hatalmas tűzvész 64 emberéletet követelt.