Gedeon napja van. | 2024.03.28

Felmérés: a jelenlegi államfő a szlovén elnökválasztás legnagyobb esélyese

2017-08-28 13:30:00

Borut Pahor hivatalban lévő szlovén államfő a legnagyobb esélyese az október 22-i elnökválasztásnak, nagy valószínűséggel elnyeri a második ötéves mandátumot - derült ki a Delo című ljubljanai napilap megrendelésére az Episcenter ügynökség által elvégzett közvélemény-kutatás hétfőn közzétett adataiból.

    A felmérés szerint a választásra jogosult állampolgárok 37,2 százalék szavazna Borut Pahorra egy most rendezendő választáson. Második helyen Marjan Sarec független jelölt, az észak-szlovéniai Kamnik város jelenlegi polgármestere (23,1 százalék), míg a harmadik helyen Ljudmila Novak konzervatív jelelölt, az Új Szlovénia párt vezetője (10,6 százalék) végezne. 
    Amennyiben a felmérés beigazolódik, és egyikük sem éri el az 50 plusz 1 százalékot, a két legtöbb szavazatot kapott jelölt a november 12-i második fordulóban méretteti meg magát újra. 
    Szlovéniában az államfő főként ceremoniális funkciókat tölt be, de ő a hadsereg főparancsnoka, valamint magas rangú tisztségviselőket is kinevez, többek között a nemzeti bank elnökét, akit a parlamentnek is jóvá kell hagynia.
    Borut Pahor 2008 és 2012 között Szlovénia miniszterelnöke volt. A szociáldemokrata párt, amely jelölte őt, jelenleg a Miro Cerar vezette balközép kormánykoalíció része. Pahor mindazonáltal nemrég bejelentette, nem a szociáldemokrata párt támogatásával indul, mint 2012-ben, hanem függetlenként. Politikai pártok támogatása nélkül az elnökjelölteknek 5 ezer aláírást kell összegyűjteniük az induláshoz, s ez kiváltható még 3 parlamenti képviselői és 3 ezer civil aláírással vagy 10 parlamenti képviselői aláírással.
    A szlovén lapok szerint az októberi választás egyben a pártok jelenlegi népszerűségét is jelzi a jövő év közepén esedékes parlamenti választások előtt.