Gedeon napja van. | 2024.03.28

Az EU-Afrika-csúcs az illegális bevándorlás korlátozását szolgálja

2017-08-28 11:00:51

A Párizsban hétfőn kezdődő EU-Afrika-csúcs az Európai Unióba irányuló illegális bevándorlás korlátozását szolgálja - jelentette ki Szűcs Anita Franciaország-szakértő hétfőn az M1 aktuális csatorna műsorában.

    A csúcson az olasz miniszterelnök, a francia elnök, a német kancellár, az Európai Bizottság kül- és biztonságpolitikai főképviselője és afrikai vezetők vitatják meg a kérdést - idézte fel.
    Mint mondta: az EU-nak megvannak a konkrét intézkedési tervei. Ennek kiemelt pontja, olyan úgynevezett hotspotok megnyitása az afrikai államok területén, ahol ki lehet szűrni azokat, akik nem jogosultak a menekültstátuszra.
    Az egyetemi docens arról is szólt: a francia elnöknek a slavkovi hármak (Ausztria, Csehország, Szlovákia) vezetőivel Salzburgban folytatott tárgyalása nem azt a célt szolgálta, hogy éket verjen a visegrádi négyek (Csehország, Lengyelország, Szlovákia, Magyarország) közé.
    Sokkal inkább egy tapogatódzó látogatás volt, ugyanis Emmanuel Macron nagyon készül arra, hogy Merkellel, vagy egy következő német kancellárral együtt elindítsa az európai fiskális unió programját.
    A látogatás egyfajta felmérése volt annak, hogy a közép-európai államok miként viszonyulnak az elképzeléseihez - fűzte hozzá.
    Macron népszerűségvesztésével kapcsolatban úgy vélekedett: ez annak köszönhető, hogy az elnök hozzányúlt olyan kérdésekhez, amelyekhez az elődei nem mertek. Ilyen a munkaerőpiac rendbetétele, a költségvetési, többek között a védelmi kiadások csökkentése és a munkanélküli segélyek visszafogása - mondta Szűcs Enikő.