Auguszta napja van. | 2024.03.29

Tovább csökkent Emmanuel Macron népszerűsége

2017-08-27 16:30:00

Ismét jelentősen csökkent Emmanuel Macron francia államfő népszerűsége, augusztusban már csak a franciák 40 százaléka volt elégedett a tevékenységével, ami egy hónap alatt újabb 14 százalékpontos csökkentést jelent a júliusi 10 pontos esést követően - derül ki az Ipsos közvélemény-kutatóintézet felméréséből, amelyet a Le Journal du Dimanche című hetilap ismertetett vasárnap.

    Edouard Philippe miniszterelnök népszerűségi mutatója is visszaesett, a korábbi 56-ról 47 százalékra. 
    Az Ifop három hónappal ezelőtti, Macron elnökké választását követő felmérése óta a francia elnök 22 százalékpontot vesztett a népszerűségéből, ami jelentősebb, mint elődjei esetében: 2012-ben a szocialista Francois Hollande tetszési mutatója 54, a jobboldali Nicolas Sarkozyé pedig 67 százalékon állt három hónappal a megválasztásuk után. 
    Augusztusban a megkérdezettek 36 százaléka volt "inkább elégedett" Emmanuel Macron tevékenységével, ami 11 százalékpontos csökkenést jelent, és 4 százalék mondta magát "nagyon elégedettnek", ami 3 százalékpontos visszaesés. Ezzel párhuzamosan az elégedetlenek táborának aránya 43-ról 57 százalékra nőtt. "Inkább elégedetlennek" mondja magát a választók 37 százaléka, ami 9 százalékponttal több mint korábban, a "nagyon elégedetlenek" tábora pedig 20 százalékos, ami 5 százalékpontos emelkedést jelent. A megkérdezettek 3 százaléka nem mondta meg a véleményét. 
    Edouard Philippe kormányfő tevékenységével a franciák 45 százaléka "inkább elégedett" (-7 százalékpont), és 2 százalékuk "nagyon elégedett" (-2 százalékpont). Az elégedetlenek közül 32 százalék "inkább elégedetlen" (+5 százalékpont), míg 13 százalék "nagyon elégedetlen" (+3 százalékpont). A miniszterelnök tevékenységéről a megkérdezettek 8 százaléka nem mondott véleményt.
    A közvélemény-kutatásból az is kiderült, hogy a franciák Jean-Luc Mélenchont, a radikális baloldali Lázadó Franciaország vezetőjét tekintik a legfőbb ellenzéki politikusnak. A megkérdezettek 59 százaléka szerint a következő években ő testesíti meg leginkább Emmanuel Macron ellenzékét, Marine Le Pen, a radikális jobboldali Nemzeti Front elnöke előtt, akit a választók 51 százaléka nevezett meg. 
    A reprezentatív felmérés augusztus 25-26-án 1023 francia választópolgár megkérdezésével készült.