Gedeon napja van. | 2024.03.28

Századvég: a Jobbik szavazók csaknem fele is bocsánatkérést vár el Vona Gábortól

2017-08-24 17:23:00

A Századvég Alapítvány legfrissebb közvélemény-kutatása szerint a magyar társadalom döntő többsége, és a Jobbik szavazók csaknem fele is úgy véli: bocsánatot kell kérnie Vona Gábornak, a Jobbik elnökének a nyugdíjasoktól Facebook-bejegyzése miatt - hangzott el az M1 aktuális csatornán csütörtökön. 

    Főként a legidősebbek tartják sértőnek Vona Gábor véleményét, de a többség életkortól függetlenül bántónak véli a bejegyzésben megfogalmazottakat - tették hozzá.
    A Századvég úgy fogalmazott: Vona Gábor "megosztó Facebook-bejegyzése, melyben a magyar nyugdíjasokkal kapcsolatban fogalmazott meg kritikus véleményt, a mai napig a politikai közbeszéd részét képezi". 
    A Századvég múlt heti közvélemény-kutatásának eredménye szerint Vona Gábor bejegyzését legnagyobb arányban (82 százalék) a hatvan év feletti korosztály ítéli el. Ezen felül viszont a megkérdezettek döntő többsége minden életkori csoportban - így a harminc év alattiak között is - sértőnek tartja a pártelnök mondatait. 
    Másrészt az is látható, hogy a válaszadók közül jóval hevesebben reagálnak az elhangzottakra az inaktív társadalmi csoportokba tartozók (nyugdíjasok: 86 százalék, háztartásbeliek: 85 százalék, munkanélküliek: 84 százalék) - fejtették ki.
    Emellett jelentős különbség, hogy míg a nők 81 százaléka szerint sértő Vona Gábor bejegyzése a nyugdíjasokra nézve, addig a férfiak körében ez az arány 63 százalék. A felmérés tanúsága szerint a kérdésben véleményt formáló Jobbik-szavazók csaknem fele (48 százalék) úgy véli, a pártelnöknek bocsánatot kellene kérnie a nyugdíjasoktól a bejegyzése miatt - írta a Századvég, kiemelve: pártpreferenciától függetlenül ezen a véleményen van a döntő többség. 
    Mint felidézték: korábbi elemzésük is rámutatott, különösen érzékenyen reagáltak Vona Gábor mondataira a baloldali szavazók: az MSZP szavazóinak 86 százaléka a bocsánatkérés mellett érvel. Ugyanez az arány a Fidesz-KDNP szavazók között 83 százalék, az LMP táborában 60 százalék, a DK szavazói között pedig 54 százalék - olvasható a közleményben.
    A Századvég telefonos kérdőíves közvélemény-kutatását augusztus 11-16. között ezer véletlenszerűen kiválasztott felnőtt korú ember megkérdezésével végezték el, az úgynevezett CATI módszerrel. Az elemzésben közölt adatok legfeljebb plusz-mínusz 3,1 százalékponttal térhetnek el a mintavételből fakadóan attól az eredménytől, amit az ország összes felnőtt lakosának megkérdezése eredményezett volna - írta a Századvég Alapítvány.
    Vona Gábor egy júliusi Facebook-bejegyzésében amellett, hogy üdvözölte azokat a nyugdíjasokat, akik képesek függetleníteni magukat "a politika manipulációjától", két incidensre hívta fel a 
figyelmet, és úgy fogalmazott: nemzeti ünnepeken rendszeres esemény, hogy "hétköznapokon kedves bácsikák és nénikék magukból kivetkőzve ugranak egymásnak, vért akarnak ontani remegő kezeikkel, ordibálnak trágárul és hörgik fel a XX. század minden traumáját".
    Arról is írt, hogy egy dunaújvárosi utcai fórumán "szinte kétpercenként káromkodva szavalta el a TV2 hazugságait egy-egy arra tévedt fideszes nyugdíjas". Utóbbi esetet megemlítve azt írta: "húzták maguk mögött a kis bevásárlókosarukat, és ne szépítsük, a szemeikben gyűlölet lobogott, a szájukból pedig a szennyvíz folyt".
    Vona Gábor blogbejegyzése több nyugdíjasszervezet tiltakozását váltotta ki.