Andrea napja van. | 2024.04.18

Fokozódik a migrációs nyomás a Földközi-tenger nyugati részén - HÁTTÉR

2017-08-17 17:01:00

 

Jelentősen erősödött az utóbbi hónapokban a migrációs nyomás a Földközi-tenger nyugati részén húzódó útvonalon, egyre több bevándorló Spanyolországon keresztül próbál Európába jutni - derült ki az uniós part- és határvédelmi ügynökség (Frontex) friss helyzetértékeléséből.

 

    A nemzetközi sajtó az elmúlt évtizedben gyakran számolt be olyan bevándorlókról, akik Marokkóból próbáltak meg Spanyolországba jutni, elsősorban az észak-afrikai spanyol exklávékon, Ceután és Melillán keresztül.
    A spanyol és a marokkói hatóságok együttműködése miatt azonban viszonylag alacsony volt azok száma, akiknek sikerült átjutniuk az Európa kapuját jelentő exklávék kerítésén. Az Európába tartó bevándorlók túlnyomó többsége inkább a líbiai partokat választotta indulási pontként, itt ugyanis jóval nagyobb volt az esélyük a sikerre.
    Tíz évvel ezelőtt a nyugati útvonalon próbálkozók többsége gazdasági bevándorló volt Algériából vagy Marokkóból, akik jellemzően Spanyolországban, Olaszországban vagy Franciaországban szerettek volna munkát találni. Azóta egyre többen érkeztek Afrika szubszaharai országaiból, például a konfliktusok sújtotta Maliból, Nigériából, Szudánból, Dél-Szudánból, Csádból és Kamerunból, 2015-ben pedig már a szíriaiak tették ki a határt illegálisan átlépők legnagyobb csoportját.
    A nyugat-afrikaiak két fő szárazföldi útvonalon keresztül érik el Marokkót vagy Algériát: a tengerpart mentén, vagy a rövidebb, de sokkal veszélyesebb úton, át a Szaharán.
    A Frontex szakértői szerint több tényező is hozzájárulhatott ahhoz, hogy a Földközi-tenger nyugati részén érkezők száma hosszú ideig viszonylag alacsony maradt: egyebek mellett a spanyol parti őrség határozottabb fellépése, a határellenőrzések fokozása, a kétoldalú egyezmények, illetve a növekvő spanyolországi munkanélküliség.
    A jelentésben arra is kitértek, hogy a spanyol hatóságoknak nem csak az illegális bevándorlás okoz problémát, ezt az útvonalat ugyanis a kábítószer-csempészek is előszeretettel használják, akik motorcsónak helyett mostanában egyre gyakrabban kisrepülőgéppel vagy helikopterrel próbálják eljuttatni a szállítmányaikat Európába.
    Ezen az útvonalon át idén eddig nagyjából 11 ezren érkeztek, míg tavaly összesen 10 200-an, 2015-ben pedig 7200-an. Múlt hónapban 2300 volt az érkezők száma, ami több mint négyszerese a tavaly júliusi adatoknak. A migrációs nyomás erősödésének egyik okaként a származási és tranzitországokban fokozódó instabilitást jelölte meg a Frontex.
    Idén a bevándorlók legnagyobb csoportját az elefántcsontparti, a marokkói, a gambiai és a guineai állampolgárok alkotják az uniós part- és határvédelmi ügynökség szerint.