Gedeon napja van. | 2024.03.28

Erdő Péter: Szűz Mária igent mondott Isten tervére

2017-08-15 12:53:31

Szűz Mária igent mondott Isten tervére, hogy a megváltó édesanyja legyen, és személyében az egész emberiség fogadta el a teremtő és a teremtett világ harmóniáját - mondta Erdő Péter bíboros, prímás az M1 aktuális csatornának nyilatkozva Nagyboldogasszony ünnepe alkalmából kedden.

    Erdő Péter kiemelte: csak az ember értelmes és szabad lény, akinek el kell fogadnia a teremtő tervét, és aki képes tenni is e terv megvalósulásáért. 
    Ismertette: a Máriát Isten anyjának nyilvánító 431-es efezusi zsinattól kezdve újra és újra megfogalmazódott az a meggyőződés, hogy Mária fiával együtt van a mennyei dicsőségben is, mégpedig nemcsak lelkileg, hanem testben is, akárcsak a feltámadt Krisztus. XII. Piusz pápa 1950-ben pedig hittételként is kihirdette ezt.
    Máriában ezért "az örök boldogságra hivatott emberi élet ragyog föl mindannyiunk számára" - fogalmazott az esztergom-budapesti érsek. 
    Erdő Péter kitért arra: több szempontból is szimbolikus, hogy Szent István a Szűzanya oltalmába ajánlotta Magyarországot. A tette egyfelől a hívő ember Istenbe vetett bizalmának gesztusa, aki látja, hogy emberi erővel alig tartható az ország függetlensége, léte és kereszténysége, de Istenben bízva, az ő segítségét kérve mégiscsak reménykedve néz a jövő felé. Másfelől ez a cselekedet az ország szuverenitását is kimondja, azt, hogy "senki másnak nem vagyunk hűbéresei, a mi hűbérurunk, királynőnk egyedül Szűz Mária" - mondta.
    Nagyboldogasszony napja a legfontosabb katolikus Mária-ünnep, amikor Szűz Mária halálára és mennybevételére emlékeznek a hívek.