Tivadar napja van. | 2024.04.20

Moszkva bízik az orosz-amerikai viszony stabilizálódásában

2017-08-15 09:22:00

Oroszország bízik benne, hogy stabilizálódik és nem éleződik tovább az Egyesült Államokkal fennálló viszonya - jelentette ki Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes a RIA Novosztyi hírügynökségnek hétfőn adott nyilatkozatában.

    Rjabkov így reagált arra a sajtóértesülésre, amely szerint Washington arra készül, hogy tovább korlátozza az Egyesült Államokban szolgálatot teljesítő orosz diplomaták mozgásszabadságát, válaszul az oroszországi amerikai diplomáciai képviseletek Moszkva által elrendelt 755 fős létszámcsökkentésére. A helyettes tárcavezető ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az orosz kormány "kénytelen lesz válaszolni" minden olyan amerikai lépésre, amely megnehezíti diplomatái munkáját.
    Az orosz vezető diplomata szerint ez "erősen arra utaló politikai jelzés lesz, hogy az amerikai fél továbbra sem mutat készséget arra, hogy ésszerűbb pályára állítsa át a kétoldalú viszonyt". Mint mondta, a moszkvai külügyminisztérium komoly figyelemmel kísér "minden olyan jelzést, amely arra utal, hogy milyen magatartás mellett dönt a továbbiakban az amerikai fél".
    Az Izvesztija című, a Kremlhez közeli orosz napilap hétfőn arról számolt be, hogy az Egyesült Államokban 25 mérföldről (40 kilométerről) 10-15 mérföldre (16-24 kilométerre) csökkenthetik le az orosz diplomaták szabad mozgásának határát. Az újság szerint az orosz külügyi alkalmazottaknak három nappal előre kell majd értesíteniük az amerikai hatóságokat, ha el kívánják hagyni a számukra biztosított mozgásterületet.
    Az orosz külügyminisztérium az Oroszország elleni amerikai szankciók megszigorítását és törvénybe foglalását követően rendelte el júliusban a Moszkvában, Szentpéterváron, Jekatyerinburgban és Vlagyivosztokban működő nagykövetség, illetve főkonzulátusok létszámának csökkentését.