Auguszta napja van. | 2024.03.29

Október 22-re írták ki Szlovéniában az elnökválasztást

2017-08-11 14:45:00

Október 22-én rendezik meg Szlovéniában az elnökválasztás első fordulóját - jelentette be pénteken Milan Brglez házelnök. 

    A jelöltek névsora legkésőbb 25 nappal a választások előtt válik véglegessé. 
    Milan Brglez, a miniszterelnök vezette Modern Közép Pártnak a (SMC) tagja nemleges választ adott azokra a médiaértesülésekre, hogy ő is indul az elnöki posztért.
    Borut Pahor hivatalban lévő elnök mandátuma december 22-én jár le. Ő nemrég jelentette be, hogy ismét indul az elnökválasztáson, de nem a szociáldemokrata koalíció támogatásával, mint 2012-ben, hanem függetlenként. Politikai pártok támogatása nélkül az elnökjelölteknek 5000 aláírást kell összegyűjteniük az induláshoz, s ez kiváltható még 3 parlamenti képviselői és 3000 civil aláírással vagy 10 parlamenti képviselői aláírással.
    Közvélemény-kutatások szerint Borut Pahor egyelőre a legesélyesebb az elnöki posztra. Eddig egyedül csak Milan Kucannak sikerült kétszer elnyernie az öt évig tartó államfői mandátumot, minkét esetben már az első körben győzött. 
    Az 53 éves politikus, aki korábban modellként is dolgozott, szívesen használja saját maga népszerűsítésére a közösségi oldalakat. Jelenleg éppen gyalog járja végig Szlovéniát. Az államfő a csodálatos táj megtekintése mellett  találkozni akar azokkal az emberekkel is, akiktől támogatást vár. Az erről készült fotótokat pedig folyamatosan megosztja Twitter-oldalán.