Andrea napja van. | 2024.04.18

Időjárás-jelentés

2017-08-09 16:56:12

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:


    Időjárási helyzet Európában
    ---------------------------

    Az Északi-tenger fölött ciklon örvénylik, frontális felhőzete az Egyesült Királyságtól a Skandináv-félsziget déli feléig, illetve Dániától az Alpokig húzódik. A frontok mentén intenzív felhő- és csapadékképződés zajlik. Nagy-Britanniából több helyen jelentős csapadékról érkezett jelentés, egy-egy helyen 40-50 mm is lehullott. Svájcban is sokfelé mértek jelentős, 20-50 mm közötti csapadékot, sőt Locarnóból 112 mm-t jelentettek. Ugyanakkor a Kelet-európai-síkság és a Mediterráneum időjárását anticiklonális hatás alakítja, arrafelé csapadékmentes, meleg idő van. Miközben a csúcshőmérséklet északon és kontinens középső részén általában nem haladja meg a 30 fokot, addig a Földközi-tenger környezetében 35, 40 fok között tetőzik a meleg, de a Fekete-tengertől keletre 40, 43 fokot is mérnek. Hazánk időjárását csütörtök estig az Ausztriában veszteglő, hullámzó hidegfront előtt áramló forró levegő alakítja.

    
    Várható időjárás az ország területén csütörtök estig
    ----------------------------------------------------
    
    Szerdán és csütörtökön is túlnyomóan napos idő várható a Dunától keletre kevés, a Dunántúlon helyenként több gomoly- és fátyolfelhővel. Szerda délután, kora este legfeljebb az Alpokaljára sodródhat be egy-egy zápor, esetleg zivatar, majd csütörtök délután a Nyugat-Dunántúlon megnő a csapadék kialakulásának esélye. A déli, délkeleti szél többnyire mérsékelt marad, de zivatarok környezetében viharos széllökésekre lehet számítani.

    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet szeszélyes területi eloszlásban 16 és 23 fok között alakul, az Északi-középhegységben az alacsonyabb, a magasabban fekvő helyeken és a nagyobb városokban a magasabb értékekkel.
    A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 34 és 38 fok között valószínű.