Gedeon napja van. | 2024.03.28

A bukaresti kormány az üzemanyag jövedéki adójának növelésére készül

2017-08-08 16:01:53

Növelni akarja a román kormány az üzemanyagok jövedéki adóját - erősítette meg a bukaresti sajtó értesülését Calin Popescu Tariceanu szenátusi elnök, a bukaresti kormánykoalíció kisebbik, liberális pártjának elnöke kedden. Hozzátette, hogy ennek hatása a végtermék árára "elenyésző lesz".

    A News.ro hírügynökség úgy tudja: a bukaresti pénzügyminisztérium szeptembertől 23 százalékkal, ezer literenként 2035 lejre (135 ezer forint) növelné az ólommentes benzin, illetve 25 százalékkal, ezer literenként 1897 lejre emelné a gázolaj jövedéki adóját.
    A hírügynökség számításai szerint ezáltal mind a benzin, mind a gázolaj literenként mintegy 45 banival drágul a töltőállomásoknál, ahol az átlagárak jelenleg 4,5 lej körül mozognak.
    A tervezett módosítás nyomán az üzemanyag jövedéki adója gyakorlatilag visszatér a tavalyi szintre, amikor még érvényben volt a Ponta-kormány által 2014-ben bevezetett literenként hét eurócentes többletadó.
    A tavaly decemberi választásokat béremelések és adócsökkentések ígéretével megnyerő PSD-ALDE szociálliberális koalíció valójában nem számolt kormányprogramja kidolgozásakor a 2014-ben "ideiglenesen" kivetett hét eurócentes többletadó eltörlésével: ez csak azért következett be, mert nem sikerült kormányukat beiktatni (és a jövedéki többletadó kivezetését elhalasztani) még 2017 január elseje előtt.
    Romániában egyébként a napokban egymást érték a kormány különböző adópolitikai terveiről szóló hírek, amelyek vagy a választási programban beígért béremelések teljesítését, vagy ezek költségvetési fedezetének előteremtését célozzák. Tariceanu szerint egyebek mellett tervben van a jelenleg ötszázalékos osztalékadó eltörlése, az orvosok jövedelemadójának eltörlése, a többi munkavállaló jövedelemadójának 16-ról tíz százalékra csökkentése 2018 január elsejétől. 
    Emellett arra akarják kötelezni a cégeket, hogy az áfát már számlázáskor egy külön erre a célra létrehozott bankszámlára irányítsák, továbbá megadóztatnák a romániai internetes doménneveket (.ro), és megtiltanák a korkedvezményes nyugdíjasok visszafoglalkoztatását a közintézményekben - ismertette a bukaresti sajtó a román kormány adópolitikai terveit.