Gedeon napja van. | 2024.03.28

Mavir: nem dőlt meg a nyári áramfogyasztási rekord a múlt heti kánikulában

2017-08-08 16:01:32

A hazai villamosenergia-fogyasztás a hőhullám ellenére a múlt héten egyik napon sem haladta meg a júniusban mért idei csúcsot, és várhatóan az idén már nem dől meg a nyári országos áramfogyasztási rekord - közölte a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. az MTI megkeresésére kedden.

    A társaság tájékoztatása szerint a múlt heten a legmagasabb értéket pénteken mérték, akkor a negyedórás rendszerterhelési csúcsérték 6352 megawatt (MW) volt. Ez kissé elmaradt az idei nyári rekordtól, a 6357 megawattól, amelyet június 28-án regisztrált Mavir.
    Az eddigi nyári rekord csúcsterhelést 2015-ben mérték, akkor július 8-án a rendszerterhelés elérte a 6457 megawattot.
    A csúcsértékeket június második és július első fele között szokta regisztrálni a Mavir, ezt követően a szabadságolások, valamint a nagyobb üzemek karbantartása és egyéb nyári leállása miatt nagy hőségben is kisebb az ország áramfogyasztása - közölték.
    A korábbi években mindig magasabb téli és alacsonyabb nyári csúcsterhelés az elmúlt időszakban egyre inkább megközelítette egymást. A Mavir 2015-ben tapasztalta először, hogy a nyári rendszerterhelés értéke meghaladta a téli csúcsértéket, ennek oka főként a korábbinál jóval több klímaberendezés.