Gedeon napja van. | 2024.03.28

Petőfi Sándor-szobrot avattak az ukrajnai Ivano-Frankivszk városában

2017-07-31 19:02:00

Petőfi Sándor-mellszobrot avattak a költő halálának 168. évfordulója tiszteletére hétfőn a nyugat-ukrajnai Ivano-Frankivszk városában - közölte Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke az MTI-vel. 

    Kiemelte: Nyugat-Ukrajna egyik legjelentősebb gazdasági és kulturális centruma 1962-ben, fennállásának háromszázadik évfordulója alkalmából vette fel az ukrán költő nevét. Ivan Franko és Petőfi Sándor között nagyon sok rokon vonás figyelhető meg, elég csak forradalmi költészetükre gondolni - fogalmazott. 
    Mint mondta: Petőfi jelenléte és életműve a jószomszédi kapcsolatokat is szolgálja. Magyarország érdeke ugyanis a politikailag stabil, demokratikus, a gazdaságilag erős és a nemzeti kisebbségek - így az itt élő magyarok - jogait tiszteletben tartó Ukrajna - hangsúlyozta az Országgyűlés alelnöke, hozzátéve, hogy a két ország közötti kapcsolat stabilizálódásáért és erősödéséért Magyarország kijevi nagykövete és főkonzulja is nagyon sokat tesz. 
    Lezsák Sándor beszélt arról is: az ott élők őszintén hálásak, hogy Magyarország mindent megtett az ukrán állampolgárok júniusban életbe lépett európai uniós vízummentessége érdekében. Ugyanakkor köszönik a gyermekek budapesti és balatoni üdülési lehetőségeit, akárcsak az egyebek mellett az Ivano-Frankivszk városának egyetemére orvosi műszerek formájában érkezett segélyszállítmányokat.
    Érzékelhető ugyanakkor a Kelet-Ukrajnában dúló háborúk miatt az emberekben élő aggodalom és félelem is, de nem reményvesztettek, folyamatosan építkeznek és bíznak abban, hogy országuk előbb-utóbb kikerül ebből a történelmi-politikai katasztrófából.
    Lezsák Sándor felajánlását, Kligl Sándor Szegeden élő Munkácsy-díjas szobrászművész alkotását, Petőfi Sándor bronz mellszobrát Ivano-Frankivszki Sevcsenka parkjának forgalmas sétányán avatták fel.