Gedeon napja van. | 2024.03.28

Putyin az orosz hadiflotta további modernizálását ígérte

2017-07-30 12:21:35

 

Az orosz hadiflotta további modernizálására és átfogó állami támogatására tett ígéretet a vasárnapi szentpétervári haditengerészeti díszszemlén Vlagyimir Putyin orosz elnök.

 

    Putyin a flotta történelmi háborús győzelmeinek és Oroszország haditengerészeti nagyhatalmi státusának méltatása mellett hangoztatta, hogy az orosz hadihajók részt vesznek az olyan, új kihívások elleni harcban is mint a terrorizmus és a kalózkodás.
    A felvonuláson több mint ötezer tengerész, mintegy félszáz hadihajó és tengeralattjáró, valamint a haditengerészet légierejének 40 repülőgépe és helikoptere vett részt. A nézők előtt a Néva folyón egyebek között felvonult a Pjotr Velikij rakétahordozó nehézcirkáló és a világ legnagyobb nukleáris meghajtású tengeralattjárója, a Dmitrij Donszkoj, valamint az Ivan Gren partraszálló hajó. 
    Az Északi, a Balti és a Fekete-tengeri Flotta, valamint a Kaszpi Flottilla hajóinak Putyin által fogadott parádéján jelen volt Szergej Sojgu védelmi miniszter és Vlagyimir Koroljov tengernagy, az orosz haditengerészet főparancsnoka is.
    Az orosz haditengerészet napja alkalmából megtartott díszszemlén részt vett több kínai hadihajó is, amelyek az elmúlt napokban az orosz flottával együtt hajtottak végre egy, a Balti-tengeren megrendezett hadgyakorlatot.