Auguszta napja van. | 2024.03.29

Bukarest jóváhagyta a BRUA-gázvezeték Románia és Magyarország közötti szakaszára vonatkozó kapacitáslekötési eljárást

2017-07-28 18:16:13

A román energiaszabályozó hatóság jóváhagyta az Európai Unió által támogatott bolgár-román-magyar-osztrák (BRUA) gázvezeték román-magyar szakaszára a kapacitáslekötési eljárást - közölte a román hatóság pénteken.
    Az úgynevezett Open Season (kapacitáslekötés) eljárást július végén kell meghirdetni a korábban megszabott ütemterv szerint. A román hatóság döntése nyomán ez lehetővé válik.
    Magyar részről a projektben résztvevő FGSZ Zrt. július 21-én közölte, hogy intenzív tárgyalásokat folytatott a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatallal (MEKH) a BRUA-projekt gazdasági stabilitásával és megvalósíthatóságával kapcsolatban, de ezek a tárgyalások nem jártak eredménnyel.
    Az FGSZ ugyanakkor megvizsgálta, hogy a projekt mely részeit lehetne megvalósítani gazdaságilag életképes módon, és arra a következtetésre jutott, hogy a Romániából Magyarország irányába történő gázszállítás valósítható meg. Az FGSZ szerint a Romániából Magyarországra juttatott gáz Szlovákia, Szerbia, Ukrajna és Horvátország irányába exportálható.
    Az eredetileg tervezett projekt Magyarország és Ausztria közötti pillérével kapcsolatban az FGSZ a tárgyalások folytatását fogja indítványozni az osztrák partnerintézményekkel annak érdekében, hogy gazdaságilag életképes megoldást találjanak egy új projekt keretein belül, közölte egy héttel korábban az FGSZ.
    A Transgaz a magyar fél döntése nyomán közölte, ez nem befolyásolja kedvezőtlenül a BRUA-gázvezeték megvalósulásának első szakaszát. A gázfolyosón évente 4,4 milliárd köbméter gáz szállítását tervezik. Eredetileg a költségeit 550 millió euróra becsülték, amiből 179 millió eurót az Európai Unió biztosít.
    A gázvezeték célja, hogy változatosabbá tegye Kelet-Közép-Európa gázellátási forrásait, és növelje az Európai Unió energetikai biztonságát.