Auguszta napja van. | 2024.03.29

Elemzők: problémákat okoz a kapacitáshiány az építőiparban

2017-07-28 16:06:44

Az építőipar kapacitáshiányára és az ebből következő építkezési csúszásokra figyelmeztettek az MTI-nek nyilatkozó szakértők pénteken az első féléves lakásépítési adatok kapcsán, de továbbra is jelentős keresletre számítanak az ingatlanpiacon.

    A KSH pénteken közölte: az első fél évében 5004 új lakás épült, ami 46,4 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest. Az adatok szerint a kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 19 823 volt az év első hat hónapjában: ez 40,2 százalékos emelkedés a tavalyi év első fél évéhez viszonyítva.
    Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője jelentősnek nevezte a lakáspiac bővülését, de kiemelte, hogy az átadott lakások és a kiadott lakásépítési engedélyek száma közötti különbség is növekszik, ami - mint mondta - az építőipari kapacitáshiányát mutatja.
    Bár sokan kérnek engedélyt lakásépítésre, az építőipar rövid távon, a következő egy-másfél év során nem feltétlenül tudja kiszolgálni a piaci igényeket - tette hozzá.
    A kapacitáshiány mellett az élénk keresletet emelte ki Árendás Gergely, a Property Market ügyvezető igazgatója is, aki szerint ezek körülmények az árak további emelkedését okozhatják.
    Hozzátette, hogy a drágulás az építőanyagokat is érintheti, ami kérdésessé teheti egyes beruházások megtérülését, miközben a fővárosban 4 ezer ingatlan építési munkálatai nem kezdődtek még el.
    A szakértő kiemelte, hogy a lakásvásárlók várhatóan egyre több hitelt vesznek majd föl az év második felében, de érdemes figyelniük a projekt és a kivitelező megbízhatóságára, a befizetett összegek felhasználására és a kivitelezés műszaki színvonalára.
    Hangsúlyozta emellett azt is, hogy a banki projektkölcsön biztonságot jelent a vevők számára, mivel ilyen esetben a hitelintézet is felügyeli a kivitelezést.