Auguszta napja van. | 2024.03.29

NGM: a foglalkoztatási adatok igazolják a kormány gazdaságpolitikáját

2017-07-27 11:39:00

A foglalkoztatási adatok igazolják a kormány gazdaságpolitikáját és azon belül a kormány és a szociális partnerek által tavaly novemberben aláírt hatéves bérmegállapodást is - mondta az M1 aktuális csatornának adott nyilatkozatában Simon Attila, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkára csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataira reagálva. 

    A KSH legfrissebb közlése szerint a második negyedévben a munkanélküliek átlagos létszáma az egy évvel korábbihoz képest 38 ezerrel, 196 ezerre, a munkanélküliségi ráta 0,9 százalékponttal, 4,3 százalékra csökkent az egy évvel korábbihoz képest. A foglalkoztatottak átlagos létszáma pedig a második negyedévben 4 millió 420 ezer volt, 77 ezerrel több, mint egy évvel korábban.
    A helyettes államtitkár hozzátette: a 4,3 százalékos munkanélküliségi ráta a negyedik legjobb az Európai Unióban.
    Simon Attila kiemelte: a foglalkoztatás bővüléséhez hozzájárult a munkahelyvédelmi akció és azok a 2017. január 1-je óta változott jogszabályok, amelyek a munkaerő mobilitását segítik. Erre azért is szükség van, mert Nyugat-Magyarországon és a közép-magyarországi régióban szinte már elérték a teljes foglalkoztatottságot, hiszen ezekben a megyékben 3 százalék alatti a munkanélküliségi ráta, míg az ország észak-keleti, illetve délnyugati részében még van munkaerő-piaci tartalék.  
    Az NGM az MTI-nek csütörtökön eljuttatott közleménye szerint a 2010-es kormányváltás óta így több mint 710 ezerrel többen dolgoznak Magyarországon, több mint fél millióan pedig a versenyszférában helyezkedtek el. 
    A munkanélküliségi ráta a 15-24 éves korosztályban egy év alatt 2,3 százalékponttal 11,0 százalékra mérséklődött, ami az európai átlagnál számottevően kedvezőbb érték. 
    A tavaly novemberi hatéves bérmegállapodás hatására a kedvező munkaerő-piaci folyamatok fennmaradása mellett a gazdasági növekedés további élénkülése várható a következő időszakban - olvasható az NGM közleményében.