Auguszta napja van. | 2024.03.29

Gulyás Gergely: nemzetegyesítés magyar irodalom nélkül nem lehetséges

2017-07-26 13:41:00

 

A határokon átívelő nemzetegyesítés magyar irodalom nélkül nem lehetséges - jelentette ki az Országgyűlés alelnöke szerdán a Fejér megyei Isztiméren, a Kárpát-medencei irodalomtanárok ötödik találkozóján.

 

    Gulyás Gergely megjegyezte: a jövő magyar nemzetpolitikájának legfontosabb kérdése, hogy olyan kormány van-e hatalmon, amely a nemzetegyesítés szempontjából helyes úton jár. Véleménye szerint a Fidesz-KDNP pártszövetség 2010 után gyakorlati és szimbolikus lépéseket is tett, amelyekkel elindult ebbe az irányba.
    A fideszes politikus példaként említette a nemzeti összetartozás törvényének elfogadását, a kettős állampolgárságról szóló törvényt és a határon túli területekre szervezett gimnáziumi osztálykirándulások kötelezővé tételét.
    Gulyás Gergely szerint jó döntés volt június 4-ét emléknappá tenni, de a magyar társadalom jelentős részének nincs ismerete Trianon következményeiről, ezért fontos lenne populáris formában megjeleníteni - filmek, regények segítségével - az akkori történelmi eseményeket, a tragikus emberi sorsokat.
    A parlament alelnöke szerint a V4-ek együttműködése ma Európa számára reális, tradicionális elveken nyugvó jövőt kínál. Magyarország részéről nehézséget jelent ebben az együttműködésben a nemzeti érdekek érvényesítése anélkül, hogy feláldozza a határon túli magyarok képviseletét - tette hozzá.
    Gulyás Gergely szerint Közép-Európa államainak fel kell ismerniük, hogy a nemzetiségek kérdése nem akadályozhatja meg az egymással kialakított viszony javítását. "Lényegesen több közös érdek van ma, mint ami elválaszt" - fogalmazott.
    A jövő évi választásokkal kapcsolatban azt mondta, hogy a közvélemény-kutatások szerint a jelenlegi kormánypártok nyerhetnek, de ez szerinte egyáltalán nem biztos, ugyanis Európában a politikai helyzet sokkal törékenyebb annál, mint amilyen például nyolc éve volt. Megjegyezte, hogy nem látszik olyan ellenzéki erő jelenleg, amely kormányképes lenne "sem a Fidesz-KDNP-től jobbra, sem balra".
    Úgy véli, az ország szuverenitását csak a jelenlegi kormány képes képviselni, mert kiemelkedően a legalkalmasabb erre a feladatra. Mint mondta, a választók azonban nem csak ez alapján döntenek, mint ahogy az 5 éve tartó gazdasági növekedés vagy a jó kormányzati teljesítmény sem biztos, hogy döntő tényező lesz 2018-ban.