Emma napja van. | 2024.04.19

Időjárás-jelentés

2017-07-23 14:49:26

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti: 

    Időjárási helyzet Európában:
    ----------------------------
    Alacsony nyomású rendszerek örvénylenek a kontinens északi felén. Frontjaikhoz kapcsolódóan Franciaországtól az orosz határvidékig többfelé felhős az ég, eső, zápor, helyenként zivatar fordul elő, a Brit-szigetek és Németország térségéből jelentős, néhol 30 mm fölötti csapadékmennyiségről érkezett jelentés. A szigetországba és Franciaország északnyugati részére hideg légtömeg áramlik, többnyire 20 fok alatt marad a csúcshőmérséklet. Európa déli tájain ugyanakkor anticiklon peremén általában napos az idő, de a gomolyfelhőkből elszórtan záporok, zivatarok is előfordulnak. A mediterrán országokban és a Balkán-félszigeten a legmagasabb hőmérséklet 30 fok fölött alakul, sőt helyenként megközelíti a 40 fokot. A Kárpát-medencébe a Brit-szigetek fölött örvénylő ciklon előoldalán egyre nedvesebb levegő áramlik, hidegfrontja pedig hétfő estére eléri az északnyugati területeket.

    Várható időjárás az ország területén hétfő estig:
    -------------------------------------------------

    Az erőteljes gomolyfelhő-képződésből az esti, éjszakai órákban északkeleten és nyugaton számíthatunk zápor, zivatar kialakulására, néhol heves kísérőjelenségekkel. Hétfőn nyugat felől egyre több felhő érkezik fölénk, de az ország nagy részén még hosszabb-rövidebb napos időszakokra is számítani lehet. Először főként nyugaton és északon, majd délután már többfelé várható zápor, zivatar felhőszakadással, helyenként jégesővel. Általában mérsékelt lesz a légmozgás, de zivatarokhoz kapcsolódóan viharos lökések is lehetnek.
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 16 és 23 fok között alakul.
    A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn általában 30 és 35 fok között várható, de északnyugaton néhány fokkal hűvösebb idő valószínű.