Tivadar napja van. | 2024.04.20

Szakmai döntéssel választották ki a Pollack Mihály Általános Iskola új vezetőjét

2017-07-23 08:01:00

Betette a lábát a politika a Kazincbarcikai Pollack Mihály Általános Iskolába, amikor Molnár Zoltán a Demokratikus Koalíció kazincbarcikai önkormányzati képviselője, Gúr Nándor az MSZP alelnöke, országgyűlési képviselője több fórumon nehezményezte, hogy nem a 2012-ben nyílt szavazással megválasztott igazgatót nevezte ki az EMMI-t vezető miniszter újabb öt évre intézményvezetőnek.

Molnár facebookos bejegyzésében „pártállami időket” vizionál, Gúr pedig a szakmaiság megcsúfolásáról értekezik az egyik újság hasábjain. A keserű valóság szöges ellentétben van az elvtársak emlékezetével, mert amikor az MSZP hatalmon volt, minden szívfájdalom nélkül érvényesítette akaratát a személyi kinevezésekben, gyakorta fittyet hányva a szakmai közösség véleményére.

"Kazincbarcikán volt olyan eset, hogy más intézmény élére, nulla dolgozói támogatással neveztek ki intézményvezetőt „szakmai alapon."

Molnár és Gúr amnéziája nemcsak az MSZP regnálása alatti igazgatókinevezési gyakorlat felelevenítésénél érhető tetten, hanem a demokratizmus fogalmának értelmezésében, gyakorlati alkalmazásában fölindulásszerű hiányosságok mutatkoznak. Természetesen a két politikusnak a valóság hű visszaadása, különösen a régmúlt események tényszerű felelevenítése nem tartozik az erősségeik közé.

Igazgatóválasztás 2012-ben és 2017-ben a Kazincbarcikai Pollack Mihály Általános Iskolában

2012-ben a pedagógusok nyílt szavazással, közel száz százalékos arányban választották meg az MSZP támogatását élvező igazgatót. Senki nem gondolhatja komolyan, hogy az átszervezés alatt álló (hat iskolát vontak összes egy intézménnyé), a munkahelyek megszűnését lebegtető környezetben bárki ellenvetéssel mert élni a szavazás módjával, vagy a pályázó személyével kapcsolatosan.

2017-ben már másképp történt a pályázati eljárás, melynek végén szakmai döntés született. A Kazincbarcikai Pollack Mihály Általános Iskola szakmai közösségét alkotó 202 pedagógus közül 97 fő titkosan arra szavazott, hogy más vezetőre van szükség.

"Az a vezető, akinek tizenhárom évi munkájával az általa irányított szakmai közösség fele elégedetlen, az megbukott, amely vereséget a technikai dolgozók rá adott szavazatai sem változtatják "győzelemmé"."

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a pályázati eljárás során több alkalommal figyelmeztették a lebonyolítókat a korrekt magatartásra, külön kiemelték a szakmai vélemények tényszerű megfogalmazását. A lebonyolítást végző bizottság a "kintről" pályázó vezetői programját „véletlenül” fekete-fehérben, míg a "bentről" pályázó vezetői programját színesben bocsátotta a tanárok rendelkezésére. Napokkal később a pedagógusok felháborodása után cserélték át a "kintről" érkező pályázó vezetői programját színesre.

"Az MSZP és a hozzá ezer szállal kötődő Pedagógus Szakszervezet (PSZ) foggal-körömmel harcol az oktatási intézményekben lévő befolyásuk megtartásáért."

A kazincbarcikai esetből látszik, hogy 2012-ben nyílt szavazással történő igazgatóválasztási procedúrában sérülhettek a pedagógusok érdekei, de akkor sem Gúr Nándor országgyűlési képviselő, sem a PSZ nem tiltakozott.

2017-ben a tanárok titkos véleménynyilvánítását biztosító pályázati eljárásban, megalapozott szakmai döntéssel kiválasztott vezető ellen politikai hadjáratot folytatnak egyéni érdekekért, politikai haszonszerzésért, figyelmen kívül hagyva a tantestület felének változást szorgalmazó szakmai véleményét.

-------------------------------------------------------------------------------------------A Kazincbarcikai Pollack Mihály Általános Iskolában, a vezetői pályázatokról megtartott szavazáson részt vett 202 fő pedagógus és 53 fő technikai személyzet:

A vezetői programról 202 fő pedagógus szavazott:

Fürjes Gáborné Csépányi Ágnes
Támogatta 140 fő 70 %
Nem támogatta 59 fő 29.5%

Kondorné Sztojka Ágnes
Támogatta 97 fő 48.5% - tantestületetből szavazott 202 pedagógus közel fele támogatta!!
Nem támogatta 101 fő 50.5%

A magasabb vezetői megbízásról szóló alkalmazotti vélemény: szavazott 202 fő pedagógus és 53 fő technikai alkalmazott:

Fürjes Gáborné Csépányi Ágnes
Támogatta 177 fő 68.3% a szavazatok tartalmazzák a pedagógusok és a technikai személyzet szavazatait. Ha levonjuk a takarítónők, a karbantartók és az irodai dolgozók szavazatait, nem sokkal több a Kondornéra leadott számnál!!!!
Nem támogatta 78 fő 30 %

Kondorné Sztojka Ágnes
Támogatta 95 fő 36.9% ez a szám kettővel kevesebb, mint az első körben kapott támogató szavazat, feltehetőleg a technikai személyzet nem támogatta!!!!
Nem támogatta 159 fő 61.8%