Andrea napja van. | 2024.04.18

Kormánypártok: sorsdöntő a jövő évi választás, de nem élet-halál harc a Fidesz és a KDNP számára

2017-07-21 20:16:00

A kormánypártok szerint sorsdöntő a jövő évi választás a magyarság, Magyarország szempontjából, de az ellenzékkel szemben nem tekintenek rá élet-halál harcként. 

    Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője a 28. Bálványosi Nyári  Szabadegyetem és Diáktábor pénteki panelbeszélgetésén azt mondta: minden választás sorsdöntő. Jövőre arról kell dönteni, maradjunk-e meg a magyarok országának, ahol a magyarok érdekei a legfontosabbak, és egyúttal európai országnak, de nem csak földrajzi értelemben, hanem teljes egészében. Hozzátette: nem hisznek egy internacionális olvasztótégelyben, ahol a népek és a kultúrák felolvadnak.
    Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője kiemelte: ha megnézik a lehetőségeket, az egyetlen kormányképes erő a Fidesz-KDNP, és ha a szövetség nyer, akkor szakszerűen folyik tovább a kormányzás. A baloldal győzelme esetén tudják, mi lenne, a harmadik erő pedig nem kormányképes, megint csak szakszerűtlen kormányzás következne. 
    Kósa Lajos azt mondta, nagyon kemény, brutális választásra készülnek, a most ellenzékben lévő pártok élet-halál harcnak tekintik a választásokat.  
    Rámutatott: ha az MSZP nem győz, mindenkinek nyilvánvalóvá válik, a baloldalra ebben a formában nincs szükség.  Hozzátette: Vona Gábor, a Jobbik elnöke szintén azt mondta, nyernek vagy lelép a politika színpadáról. Kósa Lajos a Jobbik elnökét nagyon rossz politikusnak nevezte, aki az ország érdekei ellen politizál. Úgy látta: a Jobbik elnökének a kezében nincs semmilyen csodafegyver, amivel a maga, illetve pártja javára fordíthatná az eseményeket. Az LMP számára is élet-halál harc, hiszen az a kérdés bejutnak-e a parlamentbe - tette hozzá.
    A kormánypártoknak nagyon fontos a választás, de ha nem nyernek, akkor sincs világvége, akkor ellenzékből képviselik a tőlük elvárható politikát. A demokrácia normál üzeme, hogy időnként leváltják a kormányokat  - mutatott rá a Fidesz parlamenti frakcióvezetője.  
    Harrach Péter úgy vélekedett, a nyílt, illetve nyitott társadalom ideológiája vagy egy kereszténydemokrata szellemiség között lehet választani. Multikulturális társadalom nem létezik, zátonyra futott, ezt az elmúlt néhány év bebizonyította - állapította meg. 
    A Fidesz frakcióvezetője az ellenzéki stratégiákról azt mondta: az MSZP-n belül két egymással versengő stratégia van. Szerinte Botka László és Molnár Gyula abból indul ki, hogy 2018-ban nem lehet megveri a Fideszt, és 2022-re kell készülni. A "nagy öregek" szerint viszont mindenkivel össze kell fogni, mert a következő négy évet nem élik túl. Az egyik kizárja az összefogást, a másik szerint azt kell csinálni, ez okozza a zavarokat - vélekedett.
    Arról is beszélt, hogy a Jobbik észrevette, a jobboldalról nem tudnak további szavazatokat szerezni, ezért elkezdődött a centrum felé húzás, és a baloldalról akarnak voksokat behozni. Ezzel azonban szeritne a jobboldalról veszítenek. 
    A liberális oldalról Kósa Lajos azt mondta, az nem képes az összefogásra. Ha ezt megtennék, stabilan 7-8 százalékuk lehetne - vélte. 
    Harrach Péter szerint, akik demokrácia- és sajtószabadság-ellenességgel vádolják a kormánypártokat, azok éppen médiadiktatúrát valósítottak meg, amikor megtehették. Bizonygatni nem kell az európaiságukat, mindig is európai értékekről beszéltek - jelezte.
    Szerinte nem szabad azt csinálni, amit 2002-ben,  nem volt elég arra felhívni a figyelmet, fontos eredményei vannak a kormányzásnak. Most is komoly eredmények vannak, de ez kevés lesz. A kampánynak meg vannak a sajátosságai, s szembesíteni kell az embereket, hogy akik szeretnének kormányra kerülni, hogyan viselkedtek, mit tettek - hangsúlyozta. 
    Harrach Péter kitért arra is: a közjogi nemzetegyesítés folyamata zajlik, s az egymillió kettős állampolgár nagyon szép szám. Reményét fejezte ki, hogy az új állampolgárok szavazni is fognak. Kósa Lajos úgy látta: a szavazati jogról való viták legitimek, de ha valaki magyar állampolgár, attól milyen alapon vennék el a voksolás lehetőségét.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány