Auguszta napja van. | 2024.03.29

Támogatásukról biztosították Olaszországot a visegrádi országok

2017-07-19 15:29:00

Támogatásukról biztosítják Olaszországot az európai migrációs válságban a visegrádi országok - derül ki abból a levélből, amelyet a V4-oszágok miniszterelnökei küldtek Paolo Gentiloni olasz kormányfőnek szerdán.

    A visegrádi együttműködés honlapjára feltöltött levél tanúsága szerint a miniszterelnökök a rendelkezésükre álló eszközökkel készek hozzájárulni az európai és olasz erőfeszítésekhez a Líbiából és Észak-Afrika más országaiból induló, az Európába és főleg Olaszországba érkező szabálytalan migrációs áradat megállítása érdekében.
    A kormányfők azt írják, hogy a visegrádi országok meggyőződése, hogy a migráció kiváltó okait kell kezelni, és az ezzel kapcsolatos politikának tükröznie kell, hogy a migrációs hullámmal érkezők túlnyomó többsége gazdasági migráns.
    "Hisszük, hogy a valódi menedékkérőket még azelőtt azonosítani kell, hogy az Európai Unió területére lépnek. A külső határokat meg kell védeni" - szögezi le levelében Orbán Viktor, Robert Fico, Bohuslav Sobotka és Beata Szydlo.
    A V4 országai úgy vélik, hogy az Európai Uniónak és tagállamainak pénzügyi és egyéb erőforrások mozgósításával az Európai Unió területén kívüli befogadó állomásokon vagy hot spotokon kell biztonságos és emberi körülményeket teremtenie, és a szolidaritás jegyében készek is hozzájárulni minden olyan uniós vagy tagállami erőfeszítéshez, amelynek célja a migrációs hullám frontállamaira nehezedő teher könnyítése.
    "Kizárva bármilyen lépést vagy eszközt, amely további és erősebb húzóhatást jelenthet a migráció szempontjából, különös tekintettel az áthelyezésre és a kötelező és automatikus elosztási mechanizmusokra" - teszik egyértelművé a visegrádi országok.
    A V4 országai öt területen ajánlanak fel hozzájárulást a földközi-tengeri migrációs nyomás csökkentéséhez. Erre vonatkozó kérés esetén készek hozzájárulni uniós műveletekhez Líbia déli határánál, segítséget ajánlanak a menedékkérők számára Európán kívül felállítandó hot spotok létesítéséhez, védelméhez és az ottani emberi létfeltételek megteremtéséhez, a líbiai parti őrség felkészítéséhez, az Európai Menekültügyi Támogató Hivatal (EASO) megerősítéséhez és a civil szervezetekre vonatkozó viselkedési kódex kidolgozásához.
    "Szeretnénk ismét közös támogatásunkról biztosítani az Ön országát, és párbeszédet javaslunk a legszükségesebb hozzájárulási módok azonosítása érdekében" - zárják levelüket a visegrádi országok miniszterelnökei.