Auguszta napja van. | 2024.03.29

Olcsóbb lesz a Nemzeti Közművek sűrítettföldgáz-szolgáltatása

2017-07-19 12:10:00

 

Az állami vagy helyi önkormányzati feladatot ellátók jogosulttá váltak a közlekedési célra felhasznált földgáz jövedéki adójának visszaigénylésére július 1-jétől, a változás jelentős lépés a környezet védelme és a gazdaságos közlekedési formák további terjedése érdekében - hívta fel a figyelmet a NKM Nemzeti Közművek Zrt. szerdai közleményében.

 

    A társaság felidézte: életbe lépett a jövedéki adó szabályozásáról szóló törvénynek az a része, amely alapján a közfeladatot ellátó szervek, cégek a közlekedésre használt földgáz jövedéki adóját visszaigényelhetik.
    A Nemzeti Közművek szerint így például a hulladékgyűjtést végző cégek, a rendőrség, illetve egyéb közfeladatokat ellátó társaságok, szervezetek flottái között egyre több sűrített földgáz (CNG) hajtású járművel lehet majd találkozni.
    A közfeladatokat ellátó cégek között külföldön és Magyarországon is vannak példák a környezetet kevésbé terhelő CNG-hajtás alkalmazására, a Nemzeti Közművek 2014 júliusa óta látja el sűrített földgázzal a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. járműveit - közölték.
    A szabályozás kedvező feltételeket teremt arra, hogy a CNG gépjárművek száma emelkedjen, és néhány éven belül az alternatív hajtású gépjárművek elterjedését előre jelző tanulmányokban foglaltaknak megfelelően több tízezer ilyen hajtással is rendelkező autó közlekedhessen Magyarországon - hangsúlyozták.
    A Nemzeti Közműveknek két közforgalmi és két üzemi sűrített földgáz-alapú töltőállomása van, illetve Kaposvár tömegközlekedésének üzemanyag-ellátásáról is gondoskodik leányvállalatán keresztül.