Gedeon napja van. | 2024.03.28

Félszáznál több defibrillátort regisztráltak Heves megyében

2017-07-14 10:19:00

 

Több mint ötven újraélesztő készülék pontos elérhetőségét tartalmazza Heves megye újonnan elkészült defibrillátortérképe - tájékoztatta a megyei kormányhivatal az MTI-t.

 

    A közlemény szerint az adatbázist egy országos kezdeményezéshez csatlakozva a Heves Megyei Kormányhivatal népegészségügyi főosztálya az Országos Mentőszolgálat Észak-magyarországi Regionális Mentőszervezetével együttműködve hozta létre.
    A térkép, amelyet a kormányhivatal honlapjának főoldaláról lehet elérni, tartalmazza a megyében lajstromba vett valamennyi nyilvánosan elérhető, félautomata defibrillátor pontos helyét, hogy szükség esetén a készülékeket bárki a lehető legrövidebb időn belül megtalálja és használhassa - írták.
    Felidézték, ez év elején a kormányhivatal felhívást tett közzé, amelyben önkormányzatok, közintézmények, vállalatok, magánszemélyek segítségét kérte a megyében fellelhető újraélesztő készülékek feltérképezésében. 
    A felhívásra számos intézmény, állami és magánszervezet, iskola, egyesület és háziorvos jelentkezett. Segítségükkel sikerült egy átfogó adatbázist összeállítani, amelynek naprakészen tartása érdekében továbbra is várják az információkat az új készülékek beszerzéséről és az esetleges változásokról.
    Felhívták a figyelmet arra: a hirtelen szívhalál hátterében túlnyomórészt kamrai ritmuszavar áll. A félautomata defibrillátor alkalmazása pedig már a laikus elsősegélynyújtó számára is lehetőséget teremt a bajba jutott ember szívritmusának helyreállítására és ezzel életének megmentésére.