Gedeon napja van. | 2024.03.28

Áder: a haderőfejlesztési reform hozzájárul a biztonság erősödéséhez

2017-07-12 17:38:00

 

Magyarország, illetve a magyar gazdaság kellően erős a Zrínyi 2026 haderőfejlesztési reform végrehajtásához, ami növeli a magyar emberek biztonságérzetét - mondta a köztársasági elnök szerdán Szolnokon. 

 

    Áder János a Saber Guardian 2017 nemzetközi gyakorlatsorozat Black Swan 2017 elnevezésű különleges műveleti gyakorlatának sajtónyilvános napján beszélt erről.
    Az államfő bízik abban, hogy a bemutatott gyakorlatok segítséget nyújtanak ahhoz, hogy a nemzetközi szerepvállalásban minél hatékonyabban, eredményesebben és a korábbi megbecsültséget növelő módon tudjanak részt venni a magyarok.
    Hozzátette: reméli, hogy soha nem kerülnek a magyar katonák olyan helyzetbe, hogy tudásukat éles szituációban, harcászati körülmények között kelljen bemutatniuk.
    A köztársasági elnök elmondta: a magyar katonák azért gyakorlatoznak más nemzetek "fiaival", hogy legalább négy feladatot teljesítsenek az elkövetkező időben.
    Kifejtette: a magyar katonák alkotmányos feladata Magyarország határainak védelme; a második feladat: a különböző nemzetközi szövetségekből, elsősorban a NATO-szövetségből származó feladatok teljesítése; legalább ilyen fontos a nemzetközi békemissziókban történő szerepvállalás Európában, de azon kívül is. 
    Továbbá az utóbbi időben a katasztrófavédelem is komoly katonai segítséget igényelt - emlékeztetett Áder János a legutóbbi nagy dunai árvízre, amikor a Magyar Honvédség (MH) nélkül nem lehetett volna sikeresen védekezni.
    Simicskó István honvédelmi miniszter az eseményen elmondta: elismerést vált ki a szövetségesek részéről is, hogy jelentős mértékben erősödött a magyar haderő különleges műveleti képessége az elmúlt időszakban.
    Hangsúlyozta: először bízták a magyarokra egy többnemzetiségű egység vezetését, azt eddig mindig az amerikaiak vezették. 
    Hozzátette: a mai modern hadviselés időszakában a legjobban a különleges műveleti tudással rendelkező katona alkalmazható.
    A magyar kormány által támogatott Zrínyi 2026 haderőfejlesztési reform egybevág a NATO-kötelezettségek teljesítésével - mondta a miniszter. 
    Emlékeztetett arra, hogy a költségvetési források bővülnek és 2024-re a védelmi kiadások elérik a GDP 2 százalékát, ami jelentős lehetőség a Magyar Honvédség számára a modernizálódáshoz és a fejlődéshez.
    Simicskó István szólt arról, hogy a Zrínyi 2026 program egyik fontos eleme a magyar haderő különleges műveleti képességének növelése. 
    Mint mondta, az elmúlt másfél évben már történtek lépések a magyar különleges rendeltetésű erők zászlóaljszintről ezredszintre bővítése és modern felszereléssel való megerősítése érdekében. Kiemelte: az úgynevezett taktikai tudást a kiképzés során magas szinten elsajátították a katonák, és a cél, hogy dandárszintű képességgé növeljék a különleges műveleti erőket.
    Az eseményen kiosztott tájékoztató szerint a 2017. június 23. és július 26. közötti Black Swan 2017 (BLSN17) gyakorlat a Saber Guardian 2017 (SANG17) nemzetközi gyakorlatsorozat különleges műveleti gyakorlata, amelyet a Magyar Honvédség mellett az Európában állomásozó amerikai különleges műveleti erők parancsnoksága (SOCEUR) és a szintén Európában állomásozó amerikai szárazföldi erők parancsnoksága rendez.
    A BLSN17 gyakorlat során a magyar fél elsőként vezeti azt a többnemzeti különleges műveleti komponensparancsnokságot, amelynek alárendeltségében magyar és nemzetközi különleges műveleti osztagok gyakorlatoznak a szárazföld, a haditengerészet és a légierő bevonásával. A komponensparancsnokság a gyakorlat után a V4, az Európai Unió és a NATO érdekében egyaránt alkalmazható regionális vezetési elemmé válik.
    A Magyar Honvédségből döntően a MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Ezred katonái vesznek részt a gyakorlaton - olvasható a tájékoztatóban.