Gedeon napja van. | 2024.03.28

Szijjártó: rendkívüli mértékben felértékelődik a V4-es együttműködés

2017-07-10 13:39:00

Rendkívüli mértékben felértékelődik a visegrádi és a közép-európai együttműködés, mert a jelenlegi kiélezett helyzetben nőtt a jelentősége annak a józan észre és racionalitásra épülő politikának, amelyet ezek az országok folytatnak - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten.

    A visegrádi csoport (V4) magyar elnökségének első külügyminiszteri találkozója keretében tartott üzleti fórumon Szijjártó Péter kijelentette: Közép-Európa mára az európai kontinens legversenyképesebb és legbiztonságosabb régiójává vált. Az ésszerű gazdaságpolitika nyomán a V4 és Közép-Európa gazdasági növekedése meghaladja az európai átlagot, nem véletlenül hívják ezt a térséget Európa növekedési motorjának - mutatott rá.
    Mint mondta, ésszerű ezeknek az országoknak a migrációs politikája is, ezért az itt élők és az idehozott beruházások is teljes biztonságban vannak.
    Szijjártó Péter úgy vélte, a V4 egyik legnagyobb előnye, hogy ma a térségbeli országok érdekeltté váltak egymás sikerében, és soha ilyen szoros gazdasági, kereskedelmi együttműködés piacgazdasági körülmények mellett nem volt közöttük.
    Közölte: mai találkozójukon a V4-es külügyminiszterek Ausztria, Szlovénia és Horvátország delegációjával kiegészülve olyan témákat tárgyalnak meg, amelyek révén még jobb gazdasági környezetet, kereskedelmi és beruházási feltételeket kínálhatnak. Szó lesz a biztonsági és gazdasági szempontból lényeges Nyugat-Balkán európai integrációjáról, valamint arról a közös politikáról, amelynek célja a biztonság - magyarázta.
    A külügyminiszter hangsúlyozta: "amit a politika megtehet", azt megteszik, az együttműködés útjait kiépítették. Ezért arra biztatta a fórumon megjelent üzletembereket, használják ki azt a tényt, hogy a közép-európai országok között jók a politikai kapcsolatok, és viszonyukat nem terhelik olyan nyitott kérdések, amelyek ellehetetlenítenék vagy megnehezítenék a gazdasági kapcsolatokat.