Rudolf napja van. | 2024.04.17

Inflációs és ipari statisztika a jövő héten

2017-07-09 11:45:00

A jövő heti makrogazdasági naptárban a júniusi inflációs adat állhat a figyelem középpontjában, emellett megjelenik a májusi ipari termelés részletes adata, valamint a májusi építőipari termelésről szóló statisztika.

    Kedden közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a júniusi inflációs adatot. A fogyasztói árak májusban átlagosan 2,1 százalékkal magasabbak voltak, mint egy évvel korábban, az infláció 0,1 százalékponttal lassult az áprilisi 2,2 százalékról. Áprilishoz viszonyítva a fogyasztói árak 0,2 százalékkal emelkedtek májusban. A májusi adat megegyezett az elemzők többségének várakozásával. A májusi 2,1 százalék idén a legalacsonyabb inflációs adat a januári 2,3 százalék, az idei tetőpontot jelző februári 2,9 százalék, a márciusi 2,7 százalék és az áprilisi 2,2 százalék után.
    Szintén kedden közlik a kereskedelmi szálláshelyek májusi forgalmáról szóló statisztikát. A kereskedelmi szálláshelyek vendégforgalma 24 százalékkal nőtt áprilisban az előző év azonos időszakához képest. A külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 22 százalékkal, a belföldi vendégeké 28 százalékkal bővült az egy évvel korábbihoz képest. A kereskedelmi szálláshelyeken az átlagos tartózkodási idő is nőtt, a folyó áron számolt bruttó árbevétel pedig 27 százalékkal emelkedett. A szezonálisan kiigazított, vendégéjszakában mért vendégforgalom 14 százalékkal nőtt. Az adatok értékelésénél figyelembe kell venni, hogy az idén a húsvét áprilisban, míg 2016-ban márciusban volt.
    Szerdán több adatot is közölnek, megjelenik a mezőgazdasági termelői árak májusi adata mellett az állatállomány június végi alakulása is.
    Szintén szerdán jelenik meg a májusi ipari termelés részletes statisztikája. Az előzetes adatok szerint az ipari termelés volumene 8,8 százalékkal meghaladta májusban az egy évvel korábbit, a munkanaphatástól megtisztított adatok alapján a termelés 6,2 százalékkal emelkedett. A termelés az év első öt hónapjában 5,7 százalékkal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában. Az előző hónaphoz viszonyítva a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás 2,3 százalékkal nőtt májusban.
    Pénteken az építőipar májusi teljesítményét közli a KSH. Áprilisban jelentősen, 22,1 százalékkal nőtt az építőipari termelés volumene az egy évvel korábbi, alacsony bázishoz viszonyítva. A márciusi 33,3 százalékos kiugró teljesítményt leszámítva az áprilisi adat is három éves rekordnak számít. Az épületek építése 11,9, az egyéb építményeké 40,2 százalékkal emelkedett.