Auguszta napja van. | 2024.03.29

Erősödő forgalom mellett emelkedett a BUX a héten

2017-07-09 11:36:00

 Erősödő forgalom mellett emelkedett a héten a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX pénteken 35 503,69 ponton fejezte be a kereskedést, 298,27 ponttal, 0,85 százalékkal magasabban az előző heti záróáránál. 

    A héten a részvénypiac forgalma 58,0 milliárd forint volt, míg az előző héten 47,54 milliárd forint értékben kereskedtek, a vezető részvények az OTP kivételével gyengültek. 
    Az Equilor Befektetési Zrt. MTI-hez eljuttatott tőzsdei elemzése szerint a héten is bizonytalan nemzetközi befektetői hangulat mellett folyt a kereskedés a világ tőzsdéin. A befektetők továbbra is attól tartanak, hogy az Európai Központi Bank (EKB) hamarosan megkezdheti az eszközvásárlási program leépítését, bár a jegybankárok ezt többször cáfolták.
    A BUX-indexnek ugyanakkor sikerült felülteljesítenie a fontosabb nemzetközi mutatókat, mindez az OTP jó teljesítményének volt köszönhető. A bankpapír árfolyama kedden reggel kezdett emelkedni azt követően, hogy egy lapértesülés szerint heteken belül eldőlhet, sikerül-e a romániai akvizíció, de egyelőre biztos befutónak tűnik az OTP. A pénzintézet a National Bank of Greece tulajdonában álló, Banca Romaneasca részvényeire tett ajánlatot, ezzel szeretné a romániai piaci részesedését 2,2 százalékról 5 százalékra emelni. 
    A Richter eladói nyomás alá került a héten, ugyanis a rubel árfolyama jelentősen gyengült, így a gyógyszergyártó vállalat Oroszországból származó bevételei, amelyek a teljes bevétel közel 20 százalékát teszik ki, forintban számolva várhatóan csökkennek.
    A Magyar Telekom árfolyama érdemben nem változott, azonban ha az állampapír-piaci hozamok a következő hetekben tovább emelkednek, a folyamat a későbbiekben negatív hatással lehet a távközlési vállalat részvényárfolyamára, mivel több befektető az osztalékhozam miatt tartja a részvényt - írták. 
    A Mol-ról szintén nem érkeztek fontosabb hírek, az olajtársaság árfolyama több hétig esett, majd szerdán indult egy pozitív fordulat. Az Equilor elemzése szerint 21 200 forintnál található egy kulcs-szint, amennyiben a papír árfolyama e szint fölött tud maradni, akkor pozitívak lehetnek a rövid távú kilátások, ellenkező esetben viszont folytatódhat a csökkenés.  
    A blue chipek közül a legnagyobb mértékben, 5,03 százalékkal az OTP erősödött, a pénteki kereskedést 9505 forinton fejezte be, a heti forgalma több mint 28,27 milliárd forint volt. 
    A Mol árfolyama 0,19 százalékkal gyengült, a hét utolsó napján 21 185 forinton zárt, heti forgalma meghaladta a 8,27 milliárd forintot. 
    A Magyar Telekom árfolyama 0,21 százalékot veszített értékéből, a papír 471 forinton fejezte be a kereskedést, heti forgalma 1,10 milliárd forint volt. 
    A Richter árfolyama 3,83 százalékkal csökkent, a pénteki kereskedést 6796 forinton zárta, heti forgalma meghaladta a 7,26 milliárd forintot. 
    A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 2735,29 ponton zárt pénteken, 156,19 ponttal, 6,06 százalékkal magasabban, mint egy héttel korábban.