Auguszta napja van. | 2024.03.29

IPOSZ: az iparosok nehezen tudják felhasználni a képzési forrást

2017-07-08 12:05:04

 Az iparosok, a mikrovállalkozások nehezen tudják felhasználni a pályázaton elnyerhető minimum 3 millió forint képzési forrást, ezért az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ) azt javasolja, hogy a helyi ipartestületeket ernyőszervezetként vonják be a rendszerbe - mondta Németh László, a szövetség elnöke az MTI-nek, miután az országos elnökség a napokban áttekintette a kkv-k helyzetét.

    Az IPOSZ elnöke kifejtette, az országos elnökség szerint az 5-nél kevesebb embert foglalkoztató mikrovállalkozások problémája, hogy nehezen tudják elengedni munkatársaikat a képzőhelyek több napos csoportos képzéseire, ugyanakkor az új ismeretek elsajátítására nekik is szükségük van. 
    A szövetség szerint a helyi ipartestületek az ottani igényekhez, lehetőségekhez alkalmazkodva hatékonyabban oldanák meg a kisvállalkozások munkatársainak képzését - mutatott rá az IPOSZ elnöke.
    A szövetség kérte a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól, vizsgálja felül, hogy segédmunkásoknak kisgép kezeléséhez - például építőiparban a betonkeverő géphez - szükséges-e a jogszabályban előírt magas óraszámban OKJ-s vizsgát tenniük - mondta Németh László. Jelezte, szerintük a munkavédelmi előírások betartása mellett egyszerűbb betanítással is megoldható lenne a segédmunkaerő képzése.
    Az országos elnökség szerint a kisvállalkozások számára rezsicsökkentése lenne, ha a családi házakra vonatkozó ingyenes kéményseprő szolgáltatás kiterjedne arra az estre is, amikor a mikrocég székhelye a tulajdonos lakóhelyére van bejelentve - tette hozzá a szövetség elnöke.